CR210 Cultural Heritage and Tourism

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2020
Extent and Intensity
2/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Šárka Tittelbachová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Šárka Tittelbachová, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je podat stručný přehled etap kulturního vývoje v kontextu s vývojem společnosti. Důraz je kladen zejména na vývoj architektury v Evropě a v českých zemích. Dalším cílem je vysvětlit pojem kulturní dědictví a vývoj památkové péče na území České republiky a činnosti nejvýznamnějších organizací při zachování kulturního dědictví.
Learning outcomes (in Czech)
Znalosti: Student se dokáže orientovat v základních stylech a rozezná charakteristické architektonické prvky. Schopnosti: Student je schopen uvést příklady pro jednotlivé slohy v ČR včetně jejich využití v cestovním ruchu. Dovednosti: Student umí charakterizovat a na praktických příkladech demonstrovat hlavní principy památkové péče včetně legislativy, koncepcí a hlavních institucí v ČR. Student dokáže definovat roli kulturního dědictví v cestovním ruchu a bariéry při jeho využití pro koncipování produktu kulturního turismu.
Syllabus (in Czech)
  • 2. Středověká Evropa – románský sloh a gotika. 3. Vývoj umění v 16., 17. a 18. století – renesance, baroko, klasicismus. 4. Od romantismu k secesi. 5. Architektura a umění ve 20. století – kubismus, funkcionalismus, poválečné období. 6. Legislativa a instituce vztahující se k zachování, definování a ochraně kulturního dědictví České republiky. 7. Vývoj památkové péče na území ČR. 8. Typologie kulturního dědictví. 9. Světové dědictví – místa UNESCO. 10. Kulturní cestovní ruch – základní pojmy, definice. 11. Památky UNESCO v Čechách a na Moravě. 12. Tradiční a lidová kultura. 13. Tradiční gastronomie ve vztahu ke kulturnímu dědictví a její využití v cestovním ruchu.
Literature
    required literature
  • OLIVERIUSOVÁ, J. Nástin dějin kultury. IDEA SERVIS, Praha, 2011. ISBN 978-80-85970-72-2.
  • TITTELBACHOVÁ, Š. Turismus a veřejná správa. GradaPublishing a.s., Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3842-0.
    recommended literature
  • Metodický pokyn pro vedení Seznamu nemateriálních statků TLK ČR čj MK 70223 2
  • Kolektiv autorů. Atlas cestovního ruchu České republiky. Praha: MMR ČR, 2006. ISBN 80-239- 7256-1.
    not specified
  • Ministerstvo kultury. Státní kulturní politika České republiky 2009 – 2014. Praha, 2009. ISBN 978-80-86310-83-1.
  • TITTELBACHOVÁ, Š. Kulturní dědictví a cestovní ruch. Praha: VŠH. Dostupné v IS VŠH.
Teaching methods (in Czech)
Domácí příprava - studium povinné a doporučení literatury Diskuse v rámci přednášek
Assessment methods (in Czech)
Písemný test 40 otázek 60 % správně zodpovězených otázek je nutné k úspěšnému zakončení předmětu
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 4-4-0.
The course is also listed under the following terms summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2020, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2020/CR210