BM2022RHP Řízení hotelového provozu

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2024
Rozsah
1/2/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Jana Kalousová (přednášející)
Garance
Ing. Jana Kalousová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Informace učitele
Název studijního předmětu Řízení hotelového provozu
Typ předmětu PZ doporučený ročník semestr 2/4
Rozsah studijního předmětu 1+2/týden
př.+ cv. hod. 13/26
př./cv kreditů 4
Prerekvizity, korekvizity, ekvivalence ----
Způsob ověření studijních výsledků zkouška Forma výuky přednáška/
cvičení
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta Písemná zkouška (didaktický test)
.
Garant předmětu Ing. Jana Kalousová (P)
Zapojení garanta do výuky předmětu Koordinace obsahové i formální stránky přípravy výuky. Zásadní nebo nová témata přednáší vždy garant předmětu. Podíl na stanovení obsahu a úrovně kontrolních testů. Spoluúčast na zpracování studijních opor.
Vyučující

Jméno Praha Znojmo Mariánské Lázně
Ing. Jana Kalousová (P) přednášející 55 % přednášející 55 % přednášející 55 %
Ing. Roman Kořán (P/T) přednášející 45 %
Ing. Otakar John, MBA (P) přednášející 25 %
Ing. Karel Doubek (P) cvičící 50 %
Ing. Beatrice Vojtková (P) přednášející 45%
cvičící 100 %
Bc. Milan Průcha (P) cvičící 50 % cvičící 50 %
Ing. Patricie Irlveková (P) přednášející 20 % cvičící 50 %


Stručná anotace předmětu
Výuka předmětu si klade za cíl seznámit studenty s moderními metodami řízení hotelového provozu v kontextu všech souvisejících dovedností a znalostí z oborů významných pro zdárné řízení hotelu (management, marketing, personalistika, ekonomika). Základní strategií hotelového managementu je vytvoření a udržování konkurenční výhody, což je stále složitější v souvislosti s vlivy celosvětové globalizace trhu, která klade vysoké požadavky na moderní způsoby manažerského vedení organizace. . Studenti se seznámí s aspekty řízení hotelového provozu s praktickým využitím moderních softwarových produktů pro jednotlivé moduly řízení provozu.Obsah výuky směřuje k osvojení si a porozumění základním pojmům, souvislostem, vztahům a principům manažerského myšlení a řízení v oblasti řízení hotelového provozu

Hlavní témata předmětu:
• Podnikatelské prostředí a metody jeho analýzy.
• Operativní management.
• Řízení zásob s využitím hotelových a restauračních informačních systémů.
• Podnikatelský plán hotelového provozu – příprava a realizace s využitím hotelových a restauračních informačních systémů.
• Informační technologie v řízení hotelového provozu. Příklady hotelových a restauračních informačních systémů dostupných na českém trhu (Previo, Agnis, Hores, Smarcoms a další).
• Výběr cílových (cílených) trhů.
• Marketingový mix v oblasti služeb.
• Marketingová komunikace.
• Vytváření obchodní politiky s využitím hotelových a restauračních rezervačních systémů.
• Formy komunikace v procesu řízení hotelového provozu.
• Význam plánování v procesu řízení s využitím hotelových a restauračních rezervačních systémů.
• Personalistika v procesu řízení hotelového provozu.
• Kontrola jakosti – systém řízení jakosti, formy a metody kontroly jakosti. Evidence a rozbor jakosti.
Studijní literatura a studijní pomůcky
Povinná:
DAVIS, B. et al. Food and Beverage Management, 6th ed., Routledge Publishing, 2018. ISBN 978-1138679313.
HAYES, D. K. and NINEMEIER, J .D. and MILLER, A. A. Hotel Operations Management, 3rd ed., Pearson Publishing. ISBN 978-0134337623.
KŘÍŽEK F., NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing. 2014. 224 s. ISBN 978-80-247-4835-1.
Hotelové a restaurační informační systémy (výběr konkrétního systému se může měnit v závislosti na vývoji a dlouhodobé perspektivě využití systémů): Hoteltime - https://www.hoteltime.com/cs/ nebo Protel - https://www.protel.net/

Doporučená:
KOTLER, P., KELLER, L. K. Marketing management. 14. vyd. Praha: Grada Publishing, 2013. ISBN 978-80-247-4150-5.
MARIANI, M. et al. Tourism Management, Marketing, and Development: Performance, Strategies, and Sustainability, 1st ed., Palgrave Macmillan, 2016. ISBN 978-1137405654.
BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. 4. vydání. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-7169-400-2.
Informace ke kombinované nebo distanční formě
Rozsah konzultací (soustředění) 12 hodin
Informace o způsobu kontaktu s vyučujícím
V souladu s vnitřními předpisy a rozvrhem probíhá kontaktní výuka v rozsahu 12 hodin. Vyučující jsou k dispozici v konzultačních hodinách nejméně v rozsahu 2 hodiny týdně, dále je možné se informovat nebo domluvit individuální konzultace nad rámec konzultačních hodin formou e-mailu, kontaktní údaje poskytnou vyučující a jsou dostupné na profilu pedagoga ve studijním informačním systému Moggis.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2022, léto 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2024/BM2022RHP