UCP:HO181 Kolaborativní ekonomika a hote - Informace o předmětu
HO181 Kolaborativní ekonomika a hotelnictví
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2024
- Rozsah
- 0/2. 3-3-3. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Petr Studnička, PhD. (cvičící)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu Sdílená ekonomika v hotelnictví je seznámit studenty s rychle rostoucím významem kolaborativní (sdílené, digitální) ekonomiky, která významně ovlivňuje trh ubytovacích služeb a globální výkony hotelnictví. Fenomén kolaborativní ekonomiky není možné v současném světě přehlížet a na každém státu záleží, do jaké míry se rozhodne její výkony regulovat.
Znalosti: Student získá základní přehled o definici kolaborativní ekonomiky a jejích výkonech včetně kvantitativního srovnání tradičního a sdíleného ubytování (STR - short-term rentals, krátkodobé pronájmy) ve vybraných destinacích cestovního ruchu.
Dovednosti: Absolvování předmětu přispěje ke schopnosti studenta orientovat se v právním vymezení kolaborativní ekonomiky, jejím vlivu na ekonomiku municipality/regionu a na realitní trh.
Schopnosti: Student je schopen poskytovat ubytovací služby v rámci kolaborativní ekonomiky a pracovat s portály sdíleného ubytování (např. Airbnb). - Osnova
- 1. Vymezení obsahu předmětu – definice pojmů podnikání, hotelnictví, ubytovací služby, sdílená a kolaborativní ekonomika
2. Platná legislativa v oboru – živnostenský zákon, daňové zákony, ohlašovací povinnost, hygienické předpisy, požární ochrana a bezpečnost a ochrana zdraví při práci
3. Kontrolní činnost v oboru – definice kontrolní činnosti, státní dozorové orgány, kompetence při kontrole poskytování služeb v rámci kolaborativní ekonomiky
4. Formy podnikání v hotelnictví – segment tradičního ubytování vs. segment sdíleného ubytování, kalá a nekalá konkurence v segmentu ubytovacích služeb
5. Sdílené ubytování – formy regulace (technické a hygienické požadavky, daňová legislativa, místní poplatky)
6. Přístupy k regulaci sdíleného ubytování – registrace, prahové hodnoty, zdanění, zabezpečení zdraví a bezpečnosti, odpovědnost
7. Vliv kolaborativní ekonomiky na stav realitního trhu – pronájmy a ceny bytů, průměrné využití kapacit, personální zabezpečení, roční výnosy z ubytování
8. Statistické výkaznictví – počty bytů a lůžek, koncentrace nabídek sdíleného ubytování v území, stavební zákon
9. Cenová politika sdíleného ubytování – přímé a nepřímé náklady, kalkulace, faktory působící na určení ceny, daňové aspekty
10. Stínová ekonomika v hotelnictví – definice pojmu a členění stínové ekonomiky, šedá ekonomika v sektoru HORECA
11. Aktuální trendy – kolaborativní ekonomika v segmentu ubytovacích služeb a Průmysl 4.0, rozvoj portálů sdíleného ubytování, teritoriální rozložení sdíleného ubytování ve světě
12. Semestrální projekt – prezentace, vyhodnocení a připomínky, řízená diskuse k tématu
13. Shrnutí učiva – uzavření, hodnocení, přínos pro studenty
- 1. Vymezení obsahu předmětu – definice pojmů podnikání, hotelnictví, ubytovací služby, sdílená a kolaborativní ekonomika
- Literatura
- povinná literatura
- KRAJČÍK, Vladimír, Jaromír VEBER, Michal BEJČEK, Aleksandr KLJUČNIKOV a kol. Ekonomická analýza ubytovacích služeb včetně segmentu tzv. sdílené ekonomiky. Praha: VŠPP, 2017. 79 s.
- doporučená literatura
- HÁN, Jan, Martina BERÁNEK, Stanislava BELEŠOVÁ, Dan MRKOS, Petr STUDNIČKA a Martina SOCHŮRKOVÁ. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý – Ubytovací služby. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2016. 352 s. ISBN 978-80-7552-253-5.
- Výukové metody
- Semináře; projekty včetně ústní obhajoby; podkladové materiály na semináře
Témata projektů
Vliv sdíleného ubytování na realitní trh na území hl. m. Prahy
Kolaborativní ekonomika a místní poplatek z pobytu v Česku
Rozdíly mezi segmenty tradičního a sdíleného ubytování ve vybrané destinaci cestovního ruchu
Ekonomické dopady tradičních ubytovacích a sdílených ubytovacích služeb – efektivnost a hlavní rozdíly
Projevy kolaborativní ekonomiky v hotelnictví a gastronomii - Metody hodnocení
- Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky: 0/9
Semináře: 0/20
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium
Účast na semináři: 20/0
Projekt: 80/100
Písemný test: 0/0
Celkem: 100/100
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2024/HO181