JA040 Anglický jazyk IV.

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2024
Rozsah
0/2/0. 2/2/2. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Markéta Kratochvílová (cvičící)
Mgr. Vítězslav Kremlík (cvičící)
Mgr. Julie Orlow (cvičící)
Jonathan Osuoha, M.Sc. (cvičící)
Bc. Jakub Pachula (cvičící)
Mgr. Šárka Paulů (cvičící)
Mgr. Michal Skokan (cvičící)
Veronika Srncová, B.A. (cvičící)
Mgr. Dana Kolářová, Ph.D. (náhr. zkoušející)
Bc. Lenka Muschová (náhr. zkoušející)
Předpoklady
Předmět JA040 Anglický jazyk navazuje na předmět JA030, ve kterém již došlo k prvotní kombinaci jazyka obecného a jazyka odborného. Znalost odborného jazyka je v předmětu JA040 dále rozvíjena, důraz je kladen na vytvoření automatizmů a zafixování získaných znalostí a dovedností v jazyce obecném, ale i jazyce odborném. Získané znalosti a dovednosti jsou dále rozvíjeny a shrnuty v navazujícím předmětu JA052 Anglický jazyk.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je rozšířit znalosti obecného jazyka na úroveň A2-C1 Společného evropského referenčního rámce a nastínit základy odborného jazyka v oblasti hotelnictví a podnikatelského prostředí. Studenti si osvojí či rozšíří základní formy ústní i písemné komunikace v obecné rovině.

Znalosti: Student předmětu JA040 Anglický jazyk si prohloubí a rozšíří své jazykové znalosti a seznámí se s odbornou jazykovou terminologií v obecné rovině a v pracovním prostředí. Naučí se automaticky používat komunikační vzorce, aby byl schopen správně reagovat v běžných profesních situacích.
Během čtvrtého semestru si student prohloubí a zafixuje běžně používané gramatické jevy, běžnou slovní zásobu i odbornou terminologii.

Kompetence: Absolvováním předmětu JA 040 bude student schopen vhodným způsobem zareagovat na běžné situace, ale i na situace vyskytující se v pracovním procesu. Bude schopen v jazyce adekvátně vyjádřit vlastní názor a pohovořit na dané téma s použitím široké slovní zásoby.

Dovednosti: Absolvování předmětu JA040 naučí studenta navázat kontakt s jinými lidmi, pohotově reagovat v různých situacích, společenských i obchodních, které vyžadují výměnu informací. Bude umět získávat a poskytovat informace týkající se probraných témat. Student by měl být schopný v jazyce pohotově reagovat a s použitím široké slovní zásoby
Osnova
  • 1. Povolání, ideální povolání, slovní zásoba, tvoření nových slov, kolokace, vyjádření reálné a nereálné podmínky
  • 2. Rozhovor a techniky při něm používané, různé typy otázek, převedení rozhovoru do nepřímé řeči
  • 3. Popis pracovního postupu, předložky používané při popisu
  • 4. Interkulturní problémy mezinárodních společností, pochopení těchto problémů
  • 5. Různé možnosti dopravy, popis města, práce s novou slovní zásobou (kolokace, tématické skupiny, odvozování)
  • 6. Terminologie – správný význam termínů a následné správné použití
  • 7. Charitativní práce – možnosti, uplatnění, různé typy projektů a jejich popis
  • 8. Obchodní korespondence a její forma, slovní zásoba, užitečné fráze a obraty
  • 9. Správná a vhodná reakce při sociálním kontaktu, snaha předejít interkulturním nedorozuměním
  • 10. Zprávy a novinky ze světa politiky, ekonomiky a společnosti – forma, obsah, použitá slovní zásoba
  • 11. Firma či společnost – historie, současnost, prognóza do budoucnosti.
  • 12. Vyjádření názoru, souhlasu, nesouhlasu, pozitivní i negativní reakce
  • 13. Shrnutí gramatické a tématické části, zpětná vazba
Literatura
    povinná literatura
  • HARDING, K a R APPLEBY. International Express, Pre-Intermediate. 3rd edition. Oxford: OUP, 2013. ISBN 978-0-19-459785-2. info
  • HARDING, K a A LANE. International Express, Intermediate. 3rd edition. Oxford: OUP, 2013. ISBN 978-0-19-459786-9. info
  • APPLEBY, R a F WATKINS. International Express, Upper-intermediate. 3rd edition. Oxford: OUP, 2013. ISBN 978-0-19-459787-6. info
    doporučená literatura
  • MURPHY, R. English Grammar in Use. Cambridge: CUP, 2004. info
  • YULE, G. Oxford Practice Grammar – Advanced. Oxford: OUP, 2006. info
    neurčeno
  • LANSKÁ, Dagmar a Markéta MATOUŠKOVÁ. Úvod do studia odborné anglické terminologie hotelnictví – gastronomie. 1. část. Praha: VŠH,, 2007. ISBN 978-80-86578-66-8. info
Výukové metody
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací zaměřených na pravděpodobné životní situace. Komunikace se rozvijí ve všech běžných situacích. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturní odlišnosti. Důraz je dále kladen na odborný jazyk, to znamená schopnost reagovat nejen v běžné životní situaci, ale i v profesním životě.
Metody hodnocení
Písemný test min. 70%;
Účast na seminářích (min 75%);
Aktivita v hodině
Navazující předměty
Další komentáře
Poznámka k ukončení předmětu: Student kombinované formy bude samostatně plnit zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací atd.) a zpracuje písemné dokumenty podle zadání, které se vážou na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 2|2|2, celkem 6.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2024/JA040