JF042 Francouzský jazyk IV.

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2024
Rozsah
0/2/0. 2/2/2. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Zita Lukešová (cvičící)
Mgr. Dana Kolářová, Ph.D. (náhr. zkoušející)
Bc. Lenka Muschová (náhr. zkoušející)
Předpoklady
JF030
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Předmět JF 042 Francouzský jazyk uzavírá čtyřsemestrální kurz francouzského jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace na úrovni A1/A2 Společného evropského referenčního rámce. Studenti si osvojí a rozšíří základní struktury potřebné pro jednoduchou ústní i písemné komunikaci v rámci podniku a při řešení běžných pracovních situací.
Znalosti: Student získá v předmětu JF 042 Francouzský jazyk základní jazykové prostředky pro komunikaci s pracovními partnery a zákazníky v obchodním podniku a v podniku cestovního ruchu a gastronomie. Osvojí si základní odbornou terminologii a rozšíří své znalosti o zásadách formální i neformální komunikace v rovině ústní i písemné. Seznámí se s rozsahem užívání francouzského jazyka ve světě.
Kompetence: Student bude absolvováním předmětu JF 042 schopen komunikovat jednoduchým způsobem s obchodními partnery a zákazníky v běžných pracovních situacích. Dokáže v jednoduché formě sestavit základní písemné dokumenty týkající se interní podnikové komunikace. Bude umět vhodně používat prostředky formální i neformální komunikace.
Dovednosti: Absolvováním předmětu JF 042 si student zdokonalí a rozšíří dovednosti podnikové komunikace v rovině ústní i písemné. Porozumí základním informacím o podniku a jeho organizaci. Dokáže vyjádřit názor a preference v oblasti stravování, cestování, volného času, životního prostředí a pracovní činnosti, komunikovat v oblasti běžných životních a profesních situací (zájezd, počasí, organizace cesty, stravovací zvyklosti, studium, profesní životopis, ...) vyjádřit problémy a návrhy řešení v oblasti osobních a pracovních vztahů, vyjádřit plány do budoucnosti (pracovní příležitosti, cestování a trávení volného času).
Osnova
  • 1. Obchody, shoda adjektiv se substantivem, sloveso acheter
  • 2. Nakupování, zájmena přímého předmětu
  • 3. Zdraví a životní styl, imperativ
  • 4. Bydlení, popis domu, komparativ
  • 5. Pronájem bytu, inzeráty
  • 6. Turistické ubytování, superlativ
  • 7. Jídla a potraviny, dělivý člen
  • 8. Příprava pokrmů, vaření a recepty, vyjádření množství
  • 9. V restauraci, slovesa choisir, boire
  • 10. Příprava gastronomické akce, futur proche
  • 11. Stravování a zdravá výživa, vyjádření nutnosti a doporučení (il faut, devoir)
  • 12. Francouzská gastronomie, opakování zájmen a členu
  • 13. Opakování
Literatura
    povinná literatura
  • PRUVOST, Neige, Frédérique COURTEAUD a Sonia GOMEZ-JORDANA. Entre nous 1 : méthode de français : livre de l'élève + cahier d'activités + CD. Editions Maison des langues, 2015. ISBN 978-84-8443-918-9. info
  • CHAHI, Fatiha, Catherine HUOR a Céline MALOREY. Entre nous 2 : méthode de français : livre de l'élève + cahier d'activités + CD. Editions Maison des langues, 2015. ISBN 978-84-8443-927-1. info
    doporučená literatura
  • GIRARDET, Jacky, Jacques PÉCHEUR, Colette GIBBE a Marie-Louise PARIZET. Tendances : méthode de français. A1. Paris: CLE international, 2016, 160 s. ISBN 978-2-09-038525-0. info
  • CRÉPIEUX, Gaël, Olivier MASSÉ a Jean-Philippe ROUSSE. Interactions 2: méthode de français. A1.2. CLE International, 2013. ISBN 978-2-09-038701-8. info
  • PENFORNIS, Jean-Luc. Français.com: Méthode de français professionnel et des affaires. Débutant. 2e Éd. Paris: CLE international, 2011. ISBN 978-2-09-038035-4. info
Výukové metody
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací a imitace jednoduchých struktur. Studenti tak získávají návyk používat vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci.
Student kombinované formy samostatně plní zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracovává písemné dokumenty podle zadání (zpráva, e-mail, vyplnění formuláře), které se vážou na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskutečňuje během konzultací. Kontrola zvládnutí zadaných forem komunikace bude předmětem závěrečného testu, jehož úspěšné absolvování je podmínkou možnosti absolvovat zkoušku.
Metody hodnocení
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Cvičení - 26/6
Samostatná příprava - 52/72
Celkem - 78/78

Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Písemný test - 100/100
Celkem - 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - min.80% účasti na cvičení (prez.)
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 2|2|2, celkem 6.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2011, zima 2011, léto 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2024/JF042