MG001 Management

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2023
Rozsah
2/2/0. KS 5-5-5. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Jan Máče, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Jan Kranát, Ph.D. (cvičící)
Ing. Karolina Macháčková, Ph.D. (cvičící)
Garance
PhDr. Jan Máče, Ph.D.
Katedra managementu – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
předmět má 7 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Předmět má za cíl seznámit studenty se základy teorie managementu. Dalším cílem předmětu je připravovat studenty na úspěšný výkon základních manažerských funkcí po absolvování školy. Objasňuje základní manažerské funkce, které manažeři při řízení organizací používají. Pozornost je věnována také manažerské etice, profesním i osobnostním požadavkům kladeným na manažera. Předmět studenty seznamuje se základy teorie manažerské komunikace, strategického managementu, provozního managementu a krizového řízení v organizaci.
Výstupy z učení
Znalosti: Student získá znalosti vývoje teorie managementu, obsahu a procesu realizace manažerských funkcí při řízení firmy, včetně znalosti zásad efektivní komunikace, základů strategického, provozního a krizového managementu základní přehled řízení podniku, úloze managementu a rozhodovacích procesů. Pozornost je věnována také vývoji teorií řízení a jejich aplikaci na praxi. Schopnosti: Student bude schopen samostatně aplikovat získané znalosti a dovednosti v praxi při výkonu manažerských funkcí na úrovni managementu první linie. Dovednosti: Student dovede řešit situace související s řízením firem v oboru hotelnictví, cestovního ruchu a marketingu.
Osnova
  • 1. Vymezení pojmu management, vývoj teorie managementu. 2. Úloha manažera (manažerské úrovně a role, manažerská kariéra, etické aspekty managementu). 3. Rozhodování jako součást řízení (typy rozhodování, jejich výhody a nevýhody). 4. Plánování (klasifikace plánů, stanovení cílů a priorit, zásady efektivního plánování). 5. Organizování a organizační architektura. 6. Řízení lidí. 7. Vedení lidí v organizacích. 8. Řízení implementace. 9. Úloha kontroly v řízení, krizové řízení a jeho typy. 10. Komunikace v řízení, formy a poruchy v komunikaci, komunikační dovednosti (vedení porad, asertivní komunikace, naslouchání, kladení otázek, neverbální komunikace). 11. Manažerské dovednosti (prezentace, vyjednávání, řízení času, obtížně zvládnutelní lidé, tvorba návrhů). 12. Strategický management. 13. Základy provozního managementu, změny a inovace ve vztahu k managementu.
Literatura
    povinná literatura
  • VEBER, Jaromír a kol. Management. Základy, moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita. Dotisk 2. aktualiz. vydání. Praha: Management Press, 2014, 736 s. ISBN 978-80-7261-274-1. info
  • BLAŽEK, L. Management: Organizování, rozhodování, ovlivňování. 2. rozš. vyd. Praha: Grada, 2014, 200 s. ISBN 978-80-247-4429-2. info
    doporučená literatura
  • ARMSTRONG, M. a T. STEPHENS. Management a leadership. Praha: Grada, 2008, 268 s. ISBN 978-80-247-2177-4. info
  • DONELLY, James H. a James L. GIBSON. Fundamentals of Management. 1. (dotisk). Praha: Grada, 2000, 824 s. ISBN 80-7169-422-3. info
  • DRUCKER, P. F. To nejdůležitější z Druckera v jednom svazku. Praha: Management Press, 2016, 304 s. ISBN 978-80-7261-397-7. info
  • URBAN, J. Motivace a odměňování pracovníků. Co musíte vědět, abyste ze svých spolupracovníků dostali to nejlepší. Praha: Grada, 2017. 160 s. ISBN 978-80-271-0227-3
  • VODÁČEK, Leo a OĹga VODÁČKOVÁ. Moderní management v teorii a praxi. 3. rozšířené vyd. Praha: Management Press, 2013, 360 s. ISBN 978-80-7261-232-1. info
  • ČECH, P. Studijní opora předmětu – Management. Aktualizovaná. Praha: VŠH, 2017. Dostupné v IS VŠH
Výukové metody
přednáška, cvičení
Metody hodnocení
Studenti KOMBINOVANÉ formy vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS. Bez uznané seminární práce student nemůže absolvovat zkoušku. Příklady témat seminárních prací: Manažerské funkce v hotelnictví nebo cestovním ruchu Řízení lidí, vedení lidí, leadership Typy kontroly v organizacích Hodnocení zaměstnanců Vlastnosti manažera Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru.
Další komentáře
Poznámka k ukončení předmětu: z | zk
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 5|5|5 tj. 15h celkem.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, zima 2009, zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, léto 2014, zima 2014, léto 2015, zima 2015, léto 2016, zima 2016, léto 2017, zima 2017, léto 2018, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022.