JN020 Německý jazyk II.

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2012
Rozsah
0/2. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Marie Kulichová (cvičící)
PhDr. Eva Ottová (cvičící)
Mgr. Marie Šimonovská, prom. fil. (cvičící)
Garance
Mgr. Marie Kulichová
Katedra jazyků – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Předpoklady
JN010 Německý jazyk
Program získávání jazykové kompetence navazuje na úroveň dosaženou v předmětu JN010 a sleduje cílovou úroveň, která se v jednotlivých skupinách pohybuje od A1 - B1+ (dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky). Studovaná úroveň jazyka je evidována v informačním systému a při hodnocení v indexu studenta.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 7 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Předmět JN020 navazuje na úvodní jazykový seminář JN010 a pokračuje v rozvíjení základních komunikačních dovedností pro adekvátní zvládnutí vybraných profesních situací.
Tematicky se zaměřuje zejména na úvod do gastronomické slovní zásoby a situace týkající se stravování. Dále studentům poskytuje jazykové prostředky pro komunikaci týkající se spokojenosti, resp. nespokojenosti zákazníka a dále pro řešení situací s ohledem na specifika zimní a letní dovolené a služby v této oblasti.
Znalosti: Student si dále rozšiřuje své odborné znalosti a upevňuje frekventované gramatické jevy.
Kompetence: Student bude absolvováním předmětu schopen komunikovat v řadě reálných situací, do kterých se dostává např. recepční, hotelový manažer, pracovník cestovní kanceláře, průvodce apod.
Dovednosti: Absolvováním předmětu se umí adekvátně vyjadřovat v dalších profesních situacích.
Jazykové znalosti budou studenti dále zdokonalovat a rozvíjet v navazujícím předmětu JN030.
Osnova
  • Spokojenost hotelových hostů – dotazník
  • Speciality české kuchyně
  • Struktura jídelního lístku
  • Rozhovory v restauraci
  • Stížnosti a reklamace v restauraci
  • Písemná reklamace
  • Opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
  • Svátky a oslavy – speciality české kuchyně
  • Nápojový lístek
  • Zdravý životní styl – stravovací návyky (rady a doporučení)
  • Zimní dovolená (specifika služeb a nabídek)
  • Letní dovolená (specifika služeb a nabídek)
  • Souhrnné opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
Literatura
    povinná literatura
  • HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-86929-41-5. info
  • BERGLOVÁ, E. Moderní gramatika němčiny. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-441-4. info
  • FUNK, H, CH KUHN a S DEMME. studio d A2. Plzeň: Fraus, 2009. info
  • FUNK, H, CH KUHN a S DEMME. studio d A1. Plzeň: Fraus, 2005. info
  • PAŘÍZKOVÁ, Š. Němčina pro začátečníky. 2.vyd. Dolní Ředice: P&P, 2004. ISBN 80-238-7007-6. info
    doporučená literatura
  • BALCAR, B. Odborný konverzační česko-německý slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2000. ISBN 80-902812-0-6. info
Výukové metody
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací. Studenti se do programu zapojují i prezentací vlastních zkušeností či zadaných témat. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturální odlišnosti.
Metody hodnocení
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Cvičení - 26/9
Samostatná příprava - 52/69
Celkem - 78/78

Podkladem pro udělení zápočtu je : písemný test - min. úspěšnost 70%; aktivní práce v semináři - 30%; docházka - 80%.
Student kombinované formy bude samostatně plnit zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracuje písemné dokumenty podle zadání, které se váže na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskuteční během konzultací. Kontrola zvládnutí zadaných forem komunikace bude předmětem závěrečného testu, jehož úspěšné absolvování je (obdobně jako u PS) podmínkou udělení zápočtu.
Navazující předměty
Informace učitele
https://is.vsh.cz/auth/predmet/vsh/zima2011/JN020
Pozn. k povinné literatuře:
ad1) PS + KS / pro cílovou úroveň B1 - B1+
ad2) PS + KS / gramatická cvičebnice pro B1 - B1+
ad3) pouze PS / pro cílovou úroveň A2
ad4) pouze PS / pro cílovou úroveň A1
ad5) pouze KS / pro cílovou úroveň A1 + A2 (učebnice pro samouky)
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: PS / 2; celkem 26; KS / 3; 3-3-3, celkem 9.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2011, zima 2011, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.