JN042 Německý jazyk IV.

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2025
Rozsah
0/2/0. 2/2/2. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Kamila Balounová (cvičící)
Ing. Lucie Mohrová, Ph.D. (cvičící)
Dipl.-Übers Zora Schmidtová (cvičící)
Předpoklady
JN010 Německý jazyk I. && JN020 Německý jazyk II. && JN030 Německý jazyk III.
Program získávání jazykové kompetence navazuje na úroveň dosaženou v předmětu JN030 a sleduje cílovou úroveň, která se v jednotlivých skupinách pohybuje od A1 - B1+ (dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky). Studovaná úroveň jazyka je evidována v informačním systému a při hodnocení v indexu studenta.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Cíle předmětu
Cílem předmětu JN042 je souhrnné opakování gramatických jevů a poznání dalších oblastí terminologie profesního jazyka. Zvláštní důraz je kladen na situace a problematiku z oblasti cestovního ruchu a seznámení se zajímavými destinacemi, atrakcemi a dalšími reáliemi německy mluvících oblastí.
Znalosti: Absolvent předmětu JN042 má mít přehled o vhodném použití jazykových prostředků i gramatických struktur pro konkrétní profesní situace. Obsahově se jedná zejména o základní odbornou terminologií z oblasti gastronomie, služeb cestovního ruchu a slovní zásobou z oblasti trhu práce.
Kompetence: Kromě běžných všedních situací má být student po absolvování předmětu JN042 schopen vhodným způsobem komunikovat v rámci jednoduchých profesních situací.
Dovednosti: Konkrétně má student prokázat schopnost: charakterizovat specifika nabídky cestovního ruchu v německy mluvících oblastech a tamní gastronomie; vyřídit základní typy hotelové a obchodní korespondence; orientovat se v inzerci nabídek práce; napsat jednoduchou žádost o práci; komentovat vlastní životopis; prezentovat dosavadní pracovní zkušenosti a reagovat na základní otázky u přijímacího pohovoru.
Osnova
  • Současné trendy v cestovním ruchu (pozitivní, negativní)
  • Oblíbené turistické destinace; typologie turistů
  • Studentské prezentace – (propagace destinací v ČR - památky UNESCO)
  • Vybrané pracovní pozice v CR (žádost o práci, pracovní pohovor)
  • Základní formy písemné komunikace v CR (objednávka, rezervace, potvrzení, reklamace)
  • Charakteristika německé kuchyně
  • Srovnání rakouské a české kuchyně
  • Speciality švýcarské kuchyně
  • Wellness – zdravý životní styl
  • Reálie I. ( Německo – studentské prezentace)
  • Reálie II. (Rakousko – Vídeň a hlavní turistické destinace)
  • Reálie III.(Švýcarsko – z hlediska cestovního ruchu)
  • Souhrnné opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
Literatura
    povinná literatura
  • GROSSER, Regine. DaF im Unternehmen A1. Stuttgart: Ernst Klett Sprachen, 2015. ISBN 978-3-12-676440-7. info
  • GROSSER, Regine. DaF im Unternehmen A2. Stuttgart: Ernst Klett Sprachen, 2015. ISBN 978-3-12-676445-2. info
  • HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-86929-41-5. info
    doporučená literatura
  • BERGLOVÁ, E. Moderní gramatika němčiny. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-441-4. info
  • PAŘÍZKOVÁ, Š. Němčina pro začátečníky. 2.vyd. Dolní Ředice: P&P, 2004. ISBN 80-238-7007-6. info
  • BALCAR, B. Odborný konverzační česko-německý slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2000. ISBN 80-902812-0-6. info
Výukové metody
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací zaměřených zejména na manažerské pozice. Studenti se do programu zapojují i prezentací vlastních zkušeností či zadaných témat. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturální odlišnosti.
Metody hodnocení
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Semináře - 26/6
Samostatná příprava - 52/72
Celkem - 78/78

Předmět JN042 Německý jazyk završuje 4-semestrální program výuky odborného jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace. Získané znalosti a dovednosti jsou prověřeny v závěrečné zkoušce, jejíž obsah odpovídá studované úrovni.
Zkouška má dvě části: 1. písemnou - testuje znalost gramatických struktur a schoponost porozumění odbornému textu)- min. úspěšnost 70%; 2. ústní - dialog k vylosovanému tématu dle zadaných okruhů (15 min)
Celkové hodnocení: písemná (50%) / ústní (50%) Na začátku semestru jsou zkouškové okruhy zveřejněny v IS.
Student kombinované formy plní během semestru zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracovává písemné dokumenty podle zadání, které se váže na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskutečňují během jednotlivých konzultací. Závěrečná zkouška má obdobný průběh jako u PS viz výše.
Informace učitele
https://is.vsh.cz/auth/el/6310/leto2011/JN042
Pozn. k povinné literatuře:
HÖPPNEROVÁ, V.: Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu, Plzeň, nakl. Fraus, 2008, ISBN 978-80-86929-41-5 (KS, PS / úroveň B1 / B1+)
BERGLOVÁ, E.: Moderní gramatika němčiny, nakl. Fraus (výklad + cvičení), Plzeň , Fraus, 2002, ISBN 80-7238-144-X (KS, PS / úroveň B1)
FUNK, H.; KUHN, CH.; DEMME, S.: studio d A2, Plzeň, nakl. Fraus, 2009, ISBN 978-80-7238-882-0 (PS / úroveň A2)
FUNK, H.; KUHN, CH.; DEMME, S.: studio d A1, Plzeň, nakl. Fraus, 2005, ISBN 80-7238-440-6 (PS / úroveň A1)
PAŘÍZKOVÁ, Š.: Němčina pro začátečníky a samouky, Dolní Ředice, P&P, 2.vyd. 2004, ISBN 80-238-7007-6 (KS / úroveň A1, A2)
Další komentáře
Poznámka k ukončení předmětu: Předmět je nutno ukončit do konce zkouškového období daného semstru
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 2|2|2, celkem 6.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2011, zima 2011, léto 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2025/JN042