EKE03 Business Economics

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2013
Rozsah
2/2. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Jana Kalabisová, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Zbyněk Pitra, DrSc. (přednášející)
Garance
prof. Ing. Petr Semeniuk, CSc.
Katedra ekonomie a ekonomiky – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s rozhodujícími kategoriemi podnikové ekonomiky, které umožnují pochopit postavení podniku v hospodářském a sociálním systému společnosti. Návazným cílem je naučit studenty pracovat s metodami užívanými v podnikové praxi jak při analýze vývoje podniku, tak i při propočtech efektivnosti jednotlivých podnikových činností, které jsou základem pro kvalifikované manažerské rozhodování.
Kompetence:
Student by po absolvování předmětu EK003 měl být schopen analýzovat jednotlivé ekonomické a řídící procesy v podniku, tyto poznatky promítnout do procesů rozhodování v konkrétních tržních situacích.
Dovednosti:
V návaznosti na předchozí průpravné discipliny by po úspěšném absolvování předmětu EK003 student měl být schopen zvládnout problematiku založení a fungování podniku, a to včetně orientace v krizové situaci podniku. Tato schopnost je předpokladem úspěšného uplatnění absolventa vysoké školy v manažerských funkcích na nižší či střední úrovní managementu, popř. jako samostatného podnikatele.Cvičení v předmětu EK003 mají vybavit studenta potřebnými znalosti z oblasti ekonomické analýzy a finančního chování podniku.
Osnova
  • 1.Pojetí podnikání a podniku, cíle podniku.
  • 2.Členění(klasifikace) podniků podle jejich právní formy, předmětu činnosti a velikosti.
  • 3.Založení podniku, majetková a kapitálová výstavba podniku.
  • 4.Životní cyklus podniku.
  • 5.Organizace podniku.
  • 6.Podnikové řízení.
  • 7.Nákupní, výrobní a prodejní činnost podniku.
  • 8.Personální práce a odměňování.
  • 9.Výnosy, náklady a hospodářský výsledek.
  • 10.Finanční hospodaření podniku.
  • 11.Investiční činnost v podniku
  • 12.Krizové řízení podniku.
  • 13.Specifika podniků v hotelnictví, gastronomii a v cestovním ruchu.
  • 14.Malé a střední podnikání v ČR a ve světě.
  • 15.Procesy koncentrace a integrace podnikové sféry v ČR a ve světě.
Literatura
    povinná literatura
  • Synek,M. a kol.:Podniková ekonomika.2010.vyd. Praha: C.H.Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-336-3
    doporučená literatura
  • Koráb,V., Peterka,J., Režňáková,M.: Podnikatelský plán,Praha, Computer Press, 2008, ISBN 978-80-251-1605-0
  • Wöhe, G., Kislingerová, E.: Úvod do podnikového hospodářství, 2. vydání, Praha, G.H.Beck, 2007, ISBN 978-80-7179-897-2
  • Hisrich,R.,D.,Peters,M.,P.: Založení a řízení nového podniku, Praha, Victoria Publishing, 1996, ISBN 80-85865-07-6
Výukové metody
Student zpracuje seminární práci na vybrané téma, vycházející z jednotlivých bodů osnovy předmětu.Seminární práce má přispět k prohloubení jeho znalostí ve zvoleném tématu a k využití znalostí z praxe s cílem rozvíjet schopnosti studenta formulovat odborný text a pracovat samostatně v literaturou.Rozsah seminární práce je zhruba 10 až 15 stran. Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a bez jejího uznání nemůže student absolvovat zkoušku.
Metody hodnocení
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky - 20/17
Cvičení - 20/0
Samostatná příprava - 90/113
Celkem - 130/130

Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Písemný test - 60/60
Ústní zkouška - 40/40
Celkem - 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - min. 75% účast na cvičení (prez.)
Vyučovací jazyk
Angličtina
Další komentáře
Poznámka k ukončení předmětu: z | zk
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.