JN042 Německý jazyk IV.

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2013
Rozsah
0/2. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Marie Šimonovská, prom. fil. (přednášející)
Mgr. Marie Kulichová (cvičící)
PhDr. Eva Ottová (cvičící)
Garance
Mgr. Marie Kulichová
Katedra jazyků – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Předpoklady
JN010 Německý jazyk && JN020 Německý jazyk && JN030 Německý jazyk
Program získávání jazykové kompetence navazuje na úroveň dosaženou v předmětu JN030 a sleduje cílovou úroveň, která se v jednotlivých skupinách pohybuje od A1 - B1+ (dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky). Studovaná úroveň jazyka je evidována v informačním systému a při hodnocení v indexu studenta.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 7 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem předmětu JN042 je souhrnné opakování gramatických jevů a poznání dalších oblastí terminologie profesního jazyka. Zvláštní důraz je kladen na situace a problematiku z oblasti cestovního ruchu a seznámení se zajímavými destinacemi, atrakcemi a dalšími reáliemi německy mluvících oblastí.
Znalosti: Absolvent předmětu JN042 má mít přehled o vhodném použití jazykových prostředků i gramatických struktur pro konkrétní profesní situace. Obsahově se jedná zejména o základní odbornou terminologií z oblasti gastronomie, služeb cestovního ruchu a slovní zásobou z oblasti trhu práce.
Kompetence: Kromě běžných všedních situací má být student po absolvování předmětu JN042 schopen vhodným způsobem komunikovat v rámci jednoduchých profesních situací.
Dovednosti: Konkrétně má student prokázat schopnost: charakterizovat specifika nabídky cestovního ruchu v německy mluvících oblastech a tamní gastronomie; vyřídit základní typy hotelové a obchodní korespondence; orientovat se v inzerci nabídek práce; napsat jednoduchou žádost o práci; komentovat vlastní životopis; prezentovat dosavadní pracovní zkušenosti a reagovat na základní otázky u přijímacího pohovoru.
Osnova
  • Současné trendy v cestovním ruchu (pozitivní, negativní)
  • Oblíbené turistické destinace; typologie turistů
  • Studentské prezentace – (propagace destinací v ČR - památky UNESCO)
  • Vybrané pracovní pozice v CR (žádost o práci, pracovní pohovor)
  • Základní formy písemné komunikace v CR (objednávka, rezervace, potvrzení, reklamace)
  • Charakteristika německé kuchyně
  • Srovnání rakouské a české kuchyně
  • Speciality švýcarské kuchyně
  • Wellness – zdravý životní styl
  • Reálie I. ( Německo – studentské prezentace)
  • Reálie II. (Rakousko – Vídeň a hlavní turistické destinace)
  • Reálie III.(Švýcarsko – z hlediska cestovního ruchu)
  • Souhrnné opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
Literatura
    povinná literatura
  • HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-86929-41-5. info
  • BERGLOVÁ, E. Moderní gramatika němčiny. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-441-4. info
  • FUNK, H, CH KUHN a S DEMME. studio d A2. Plzeň: Fraus, 2009. info
  • FUNK, H, CH KUHN a S DEMME. studio d A1. Plzeň: Fraus, 2005. info
  • PAŘÍZKOVÁ, Š. Němčina pro začátečníky. 2.vyd. Dolní Ředice: P&P, 2004. ISBN 80-238-7007-6. info
    doporučená literatura
  • BALCAR, B. Odborný konverzační česko-německý slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2000. ISBN 80-902812-0-6. info
Výukové metody
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací. Studenti se do programu zapojují i prezentací vlastních zkušeností či zadaných témat. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturální odlišnosti.
Metody hodnocení
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Cvičení - 26/9
Samostatná příprava - 52/69
Celkem - 78/78

Předmět JN042 Německý jazyk završuje 4-semestrální program výuky odborného jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace. Získané znalosti a dovednosti jsou prověřeny v závěrečné zkoušce, jejíž obsah odpovídá studované úrovni.
Zkouška má dvě části: 1. písemnou - testuje znalost gramatických struktur a schoponost porozumění odbornému textu)- min. úspěšnost 70%; 2. ústní - dialog k vylosovanému tématu dle zadaných okruhů (15 min)
Celkové hodnocení: písemná (50%) / ústní (50%)
Student kombinované formy plní během semestru zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracovává písemné dokumenty podle zadání, které se váže na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskutečňují během jednotlivých konzultací. Závěrečná zkouška má obdobný průběh jako u PS viz výše.
Informace učitele
https://is.vsh.cz/auth/el/6310/leto2011/JN042
Pozn. k povinné literatuře:
HÖPPNEROVÁ, V.: Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu, Plzeň, nakl. Fraus, 2008, ISBN 978-80-86929-41-5 (KS, PS / úroveň B1 / B1+)
BERGLOVÁ, E.: Moderní gramatika němčiny, nakl. Fraus (výklad + cvičení), Plzeň , Fraus, 2002, ISBN 80-7238-144-X (KS, PS / úroveň B1)
FUNK, H.; KUHN, CH.; DEMME, S.: studio d A2, Plzeň, nakl. Fraus, 2009, ISBN 978-80-7238-882-0 (PS / úroveň A2)
FUNK, H.; KUHN, CH.; DEMME, S.: studio d A1, Plzeň, nakl. Fraus, 2005, ISBN 80-7238-440-6 (PS / úroveň A1)
PAŘÍZKOVÁ, Š.: Němčina pro začátečníky a samouky, Dolní Ředice, P&P, 2.vyd. 2004, ISBN 80-238-7007-6 (KS / úroveň A1, A2)
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 3|3|3, celkem 9.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2011, zima 2011, léto 2012, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.