UCP:JN042 Německý jazyk - Informace o předmětu
JN042 Německý jazyk IV.
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2011
- Rozsah
- 0/2. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- PhDr. Jaroslava Čelechovská (cvičící)
Mgr. Marie Kulichová (cvičící)
PhDr. Eva Ottová (cvičící) - Garance
- Mgr. Marie Kulichová
Katedra jazyků – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Předpoklady
- JN010 Německý jazyk && JN020 Německý jazyk && JN030 Německý jazyk
Program získávání jazykové kompetence navazuje na úroveň dosaženou v předmětu JN030 a sleduje cílovou úroveň, která se v jednotlivých skupinách pohybuje od A1 - B1+ (dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky). Studovaná úroveň jazyka je evidována v informačním systému a při hodnocení v indexu studenta. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 7 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu JN042 je souhrnné opakování gramatických jevů a poznání dalších oblastí terminologie profesního jazyka. Zvláštní důraz je kladen na situace a problematiku z oblasti cestovního ruchu a seznámení se zajímavými destinacemi, atrakcemi a dalšími reáliemi německy mluvících oblastí.
Znalosti: Absolvent předmětu JN042 má mít přehled o vhodném použití jazykových prostředků i gramatických struktur pro konkrétní profesní situace. Obsahově se jedná zejména o základní odbornou terminologií z oblasti gastronomie, služeb cestovního ruchu a slovní zásobou z oblasti trhu práce.
Kompetence: Kromě běžných všedních situací má být student po absolvování předmětu JN042 schopen vhodným způsobem komunikovat v rámci jednoduchých profesních situací.
Dovednosti: Konkrétně má student prokázat schopnost: charakterizovat specifika nabídky cestovního ruchu v německy mluvících oblastech a tamní gastronomie; vyřídit základní typy hotelové a obchodní korespondence; orientovat se v inzerci nabídek práce; napsat jednoduchou žádost o práci; komentovat vlastní životopis; prezentovat dosavadní pracovní zkušenosti a reagovat na základní otázky u přijímacího pohovoru. - Osnova
- Současné trendy v cestovním ruchu (pozitivní, negativní)
- Oblíbené turistické destinace; typologie turistů
- Studentské prezentace – turistické destinace
- Vybrané pracovní pozice v CR (žádost o práci, pracovní pohovor)
- Základní formy písemné komunikace v CR (objednávka, rezervace, potvrzení, reklamace)
- Charakteristika německé kuchyně
- Srovnání rakouské a české kuchyně
- Speciality švýcarské kuchyně
- Wellness – zdravý životní styl
- Reálie I. ( Německo – studentské prezentace)
- Reálie II. (Rakousko – Vídeň a hlavní turistické destinace)
- Reálie III.(Švýcarsko – z hlediska cestovního ruchu)
- Souhrnné opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
- Literatura
- povinná literatura
- HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-86929-41-5. info
- BERGLOVÁ, E. Moderní gramatika němčiny. Plzeň: Fraus, 2002. ISBN 80-7238-144-X. info
- FUNK, H, CH KUHN a S DEMME. studio d A2. Plzeň: Fraus, 2009. info
- FUNK, H, CH KUHN a S DEMME. studio d A1. Plzeň: Fraus, 2005. info
- PAŘÍZKOVÁ, Š. Němčina pro začátečníky. 2.vyd. Dolní Ředice: P&P, 2004. ISBN 80-238-7007-6. info
- doporučená literatura
- BALCAR, B. Odborný konverzační česko-německý slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2000. ISBN 80-902812-0-6. info
- Výukové metody
- Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací. Studenti se do programu zapojují i prezentací vlastních zkušeností či zadaných témat. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturální odlišnosti.
- Metody hodnocení
- Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Cvičení - 26/9
Samostatná příprava - 52/69
Celkem - 78/78
Předmět JN042 Německý jazyk završuje 4-semestrální program výuky odborného jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace. Získané znalosti a dovednosti jsou prověřeny v závěrečné zkoušce, jejíž obsah odpovídá studované úrovni.
Zkouška má dvě části: 1. písemnou - testuje znalost gramatických struktur a schoponost porozumění odbornému textu)- úspěšnost min.70%; 2. ústní, kterou představuje dialog k vylosovanému tématu dle zadaných okruhů (15 min)
Student kombinované formy plní během semestru zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracovává písemné dokumenty podle zadání, které se váže na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskutečňují během jednotlivých konzultací. Závěrečná zkouška má obdobný průběh jako u PS viz výše. - Informace učitele
- https://is.vsh.cz/auth/el/6310/leto2011/JN042
Pozn. k povinné literatuře:
HÖPPNEROVÁ, V.: Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu, Plzeň, nakl. Fraus, 2008, ISBN 978-80-86929-41-5 (KS, PS / úroveň B1 / B1+)
BERGLOVÁ, E.: Moderní gramatika němčiny, nakl. Fraus (výklad + cvičení), Plzeň , Fraus, 2002, ISBN 80-7238-144-X (KS, PS / úroveň B1)
FUNK, H.; KUHN, CH.; DEMME, S.: studio d A2, Plzeň, nakl. Fraus, 2009, ISBN 978-80-7238-882-0 (PS / úroveň A2)
FUNK, H.; KUHN, CH.; DEMME, S.: studio d A1, Plzeň, nakl. Fraus, 2005, ISBN 80-7238-440-6 (PS / úroveň A1)
PAŘÍZKOVÁ, Š.: Němčina pro začátečníky a samouky, Dolní Ředice, P&P, 2.vyd. 2004, ISBN 80-238-7007-6 (KS / úroveň A1, A2) - Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: PS / 2; celkem 26; KS / 3; 3-3-3, celkem 9.
- Statistika zápisu (zima 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2011/JN042