HO064 Brewing and beer sommelier

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2019
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Prerequisites (in Czech)
SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 24 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/24, only registered: 0/24
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je osvojit si odborné znalosti a dovednosti týkající se piva, jeho výroby, obchodu a podávání. Předmět je rozdělen do 3 hlavních částí. V první části jsou studenti seznámeni s teorií piva - historií, výrobou, dělením dle druhů piv, zdravotními aspekty při konzumaci piva a problematikou obchodu. V druhé části probíhá degustace jednotlivých druhů piv z různých zemí. Třetí část předmětu je zaměřena na proniknutí do praxe, součástí je návštěva malého a velkého pivovaru.
Znalosti: Absolventi předmětu mají teoretické znalosti týkající se piva.
Schopnosti: Absolventi předmětu jsou schopni na základě degustace určit, o jaký druh piva se jedná a dokáží ho zařadit do jedné z kategorií piv, následně dokáží studenti zhodnotit obchodní potenciál degustovaného piva.
Dovednosti: Absolventi předmětu jsou schopni doporučit k různým pivům vhodné pokrmy; dokáží správně servírovat pivo a znají výrobu piva i z praktického hlediska.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Úvod k předmětu, historie piva, definice piva, hygienické předpisy, BOZP, organizace práce, způsob senzorického hodnocení piva
  • 2. Suroviny pro výrobu piva, výroba piva
  • 3. Nutriční a zdravotní aspekty piva, servírování piva, párování piva a pokrmů
  • 4. Vady piva, pivo ve světě, dělení piva dle stupňovitosti, dělení piva dle použitých surovin, dělení piva dle zemí původu
  • 5. Německá piva
  • 6. Dánská piva
  • 7. Belgická piva
  • 8. Nizozemská piva
  • 9. Britská a irská piva
  • 10. Česká piva I
  • 11. Česká piva II
  • 12. Návštěva malého pivovaru (restauračního pivovaru)
  • 13. Návštěva velkého pivovaru
Teaching methods (in Czech)
1. Teoretický výklad
2. Slepá degustace piv
3. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
4. Nácvik servírování piva
5. Exkurze v pivovarech
6. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybrané skupiny piv za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (popis pivovaru, popis piv včetně organoleptických vlastností, distribuce a obchod, způsob servírování)
Assessment methods (in Czech)
Požadavky pro udělení zápočtu:
1. Docházka minimálně 80 %.
2. Zpracování semestrálního projektu vybrané skupiny pivovarů
3. Úspěšné napsání zápočtového testu
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the per-term frequency of the course: VP.
Note related to how often the course is taught: VP.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009, Summer 2010, Winter 2010, Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, winter 2012, Summer 2013, winter 2013, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, summer 2020, summer 2021, winter 2021, winter 2022, winter 2023, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (summer 2019, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2019/HO064