HOE66 Wine-Sommelier

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2019
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat základní teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se vína. Studenti jsou seznámeni s definicí vína, vinnými odrůdami, vinohradnictvím, faktory ovlivňujícími růst révy vinné, základními vinifikačními technikami a postupy pro jednotlivé druhy vín. Pozornost je věnována rovněž obchodu s vínem, enogastronomii, způsobu servírování a skladování vín. Studenti získají základní poznatky o vinohradnictví a vinařství v České republice. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti: Studenti předmětu mají základní teoretické poznatky týkající se vína, pěstování vinné révy, výroby vína a obchodu s vínem.
Schopnosti: Student se dokáže orientovat v oblasti vinařství a vinohradnictví v České republice.
Dovednosti: Absolventi jsou schopni víno správným způsobem servírovat, dekantovat, degustovat a zhodnotit jeho kvalitu a obchodní potenciál, znají vinný inventář a dokážou ho používat.
Osnova
  • 1. Úvod k předmětu, definice vína, historie vína, vinný inventář
  • 2. Odrůdy vinné révy, vinohradnictví, podmínky ovlivňující růst révy vinné, základy servírování vína (teplota, otevírání, nalévání)
  • 3. Výroba bílého, růžového a červeného vína, pokročilý servis vína (otevírání šumivého vína, dekantování a karafování)
  • 4. Výroba šumivého a fortifikovaného vína, základy degustace vína (100bodový systém, systém WSET)
  • 5. Ostatní výrobní techniky, lahvování, zrání a skladování vína
  • 6. Obchod s vínem, marketing, faktory ovlivňující cenu vína
  • 7. Enogastronomie
  • 8. Exkurze ve vinařství
  • 9. Zdravotní aspekty vína, společenská odpovědnost, legislativa
  • 10. Vinařství a vinohradnictví v ČR I
  • 11. Vinařství a vinohradnictví v ČR II
  • 12. Úvod k vinařství a vinohradnictví ve světě
  • 13. Závěrečná degustace a příprava na zápočet
Literatura
    povinná literatura
  • Wine & Spirit Education Trust a Wine & Spirit Education Trust. Wines and spirits: understanding style and quality. 2nd rev. ed. London: Wine, 2012. 278 s. ISBN 978-1-905819-15-7.
  • JOHNSON, Hugh a Jancis ROBINSON. World atlas of wine. vyd. 2. upr. Praha: Knižní klub, 2009, 400 s. ISBN 978-80-242-2421-3. info
    doporučená literatura
  • VACCARINI, G.How to understand style ofwine.SUN: 2008.ISBN 978-80-7371-232
Výukové metody
1. Teoretický výklad
2. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybraných vinných odrůd a vinařství za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (původ odrůdy, charakteristiky, rozšíření, historie vinařství, produkce)
3. Slepá degustace vín
4. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
5. Nácvik servírování vína
6. Exkurze ve vinařství
Metody hodnocení
Požadavky pro udělení zápočtu:
1. Docházka minimálně 80 %.
2. Zpracování a prezentace vybrané skupiny odrůd a vinařství, aktivní zapojení během cvičení (degustace, prezentace vlastních výsledků, diskuse, účastnění se nácviků servírování, účast na exkurzích).
3. Absolvování zápočtového testu s úspěšností alespoň 70 %.
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Studenti kombinované formy vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS.
Příklady témat seminárních prací:
1. Pozice sommeliera v současné české gastronomii
2. Historie vína se zaměřením na území České republiky
3. Autochtonní české odrůdy révy vinné
4. Autentická, bio-dynamická a ekologická vína z pohledu vinifikace
5. Víno jako obchodní artikl a problematika en primeur
Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2011, léto 2012, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, léto 2022, zima 2022, zima 2023, zima 2024.