HOE66 Wine-Sommelier

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2019
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat základní teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se vína. Studenti jsou seznámeni s definicí vína, vinnými odrůdami, vinohradnictvím, faktory ovlivňujícími růst révy vinné, základními vinifikačními technikami a postupy pro jednotlivé druhy vín. Pozornost je věnována rovněž obchodu s vínem, enogastronomii, způsobu servírování a skladování vín. Studenti získají základní poznatky o vinohradnictví a vinařství v České republice. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti: Studenti předmětu mají základní teoretické poznatky týkající se vína, pěstování vinné révy, výroby vína a obchodu s vínem.
Schopnosti: Student se dokáže orientovat v oblasti vinařství a vinohradnictví v České republice.
Dovednosti: Absolventi jsou schopni víno správným způsobem servírovat, dekantovat, degustovat a zhodnotit jeho kvalitu a obchodní potenciál, znají vinný inventář a dokážou ho používat.
Osnova
  • 1. Úvod k předmětu, definice vína, historie vína, vinný inventář
  • 2. Odrůdy vinné révy, vinohradnictví, podmínky ovlivňující růst révy vinné, základy servírování vína (teplota, otevírání, nalévání)
  • 3. Výroba bílého, růžového a červeného vína, pokročilý servis vína (otevírání šumivého vína, dekantování a karafování)
  • 4. Výroba šumivého a fortifikovaného vína, základy degustace vína (100bodový systém, systém WSET)
  • 5. Ostatní výrobní techniky, lahvování, zrání a skladování vína
  • 6. Obchod s vínem, marketing, faktory ovlivňující cenu vína
  • 7. Enogastronomie
  • 8. Exkurze ve vinařství
  • 9. Zdravotní aspekty vína, společenská odpovědnost, legislativa
  • 10. Vinařství a vinohradnictví v ČR I
  • 11. Vinařství a vinohradnictví v ČR II
  • 12. Úvod k vinařství a vinohradnictví ve světě
  • 13. Závěrečná degustace a příprava na zápočet
Literatura
    povinná literatura
  • Wine & Spirit Education Trust a Wine & Spirit Education Trust. Wines and spirits: understanding style and quality. 2nd rev. ed. London: Wine, 2012. 278 s. ISBN 978-1-905819-15-7.
  • JOHNSON, Hugh a Jancis ROBINSON. World atlas of wine. vyd. 2. upr. Praha: Knižní klub, 2009, 400 s. ISBN 978-80-242-2421-3. info
    doporučená literatura
  • VACCARINI, G.How to understand style ofwine.SUN: 2008.ISBN 978-80-7371-232
Výukové metody
1. Teoretický výklad
2. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybraných vinných odrůd a vinařství za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (původ odrůdy, charakteristiky, rozšíření, historie vinařství, produkce)
3. Slepá degustace vín
4. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
5. Nácvik servírování vína
6. Exkurze ve vinařství
Metody hodnocení
Požadavky pro udělení zápočtu:
1. Docházka minimálně 80 %.
2. Zpracování a prezentace vybrané skupiny odrůd a vinařství, aktivní zapojení během cvičení (degustace, prezentace vlastních výsledků, diskuse, účastnění se nácviků servírování, účast na exkurzích).
3. Absolvování zápočtového testu s úspěšností alespoň 70 %.
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Studenti kombinované formy vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS.
Příklady témat seminárních prací:
1. Pozice sommeliera v současné české gastronomii
2. Historie vína se zaměřením na území České republiky
3. Autochtonní české odrůdy révy vinné
4. Autentická, bio-dynamická a ekologická vína z pohledu vinifikace
5. Víno jako obchodní artikl a problematika en primeur
Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2011, léto 2012, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, léto 2022, zima 2022, zima 2023.