HOE66 Wine-Sommelier

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2013
Rozsah
0/2. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
It explains the most important parts as procedures during production of wine in our country and compares them with the situation in some other countries - France, Italy, China, the Caribbean, Japan, Russia, India. The great attention is paid to the tasting procedure – sensory analysis, point systems – and serving wine.
Osnova
  • 1. History of the Czech and Moravien viticulture and wine making tradition
  • 2. Characteristics of individual wine styles and their vinification process
  • 3.Fermentation process – white and red wine
  • 4. How to select,buy and store wine
  • 5.Tasting procedure
  • 6. Factors influensing the quality of wine
  • 7.Wine´s quality
  • 8. Sparkling wines
  • 9.Dessert wines , Port Wines, Sherry
  • 10.Wine and health
  • 11.Food and wine pairing
  • 12.Moravien and Czech wine – terroir, traditional grape varieties 13.Wine regions in CR and their sources of production
Literatura
    povinná literatura
  • KRAUS,V.,KUTTELVAŠER,Z.,VURM,R.B. Kraus,V.,Kuttelvašer,Z.,Vurm,R.B.:Encyklopedia of Czech and Moravien Wine. 2002. ISBN 80-902363-1-6. info
Výukové metody
lectures, class discussion, group projects, presentations by professionals in the sectors
Vyučovací jazyk
Angličtina
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2011, léto 2012, zima 2012, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, léto 2019, zima 2019, zima 2020, léto 2022, zima 2022, zima 2023.