MG016 Ethics and Ethiquette

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2019
Extent and Intensity
2/2/0. 6 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. (lecturer)
Guaranteed by
Katedra managementu – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Prerequisites
not required
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
The aim is knowledge of the fundamentals of morality, ethics and etiquette. The course acquaints students with the philosophical approach to ethics and the social framework for the label. After explaining the cultural and value system of the society, emphasis is placed on understanding the principles of ethics and the label in social relations. Knowledge: The student understands the essence of ethics and morals and knows the principles of the label in the given culture. Skills: A graduate of a subject can interpret ethical behavior. Abilities: The student can prepare the concept of business ethics in the field (hotel industry and elsewhere) where he / she will work professionally.
Syllabus (in Czech)
  • Obsah přednášek: 1. Filozofický základ etiky 2. Východiska etiky – lidská práva a udržitelnost života 3. Kultura a společnost 4. Socializace, enkulturace, akulturace 5. Společenské chování v dané kultuře 6. Společenský styk a etiketa 7. Etika a etiketa – veřejný prostor 8. Etika a etiketa – společenský život 9. Etika a etiketa – zaměstnání 10. Podnikatelská etika 11. Etické kodex ve firmách 12. Projevy porušování etiky ve firmách 13. Společensky odpovědné chování firem
Literature
    required literature
  • Gullová, Soňa, Mullerová, Františka, Šroněk, Ivan. Společenská etiketa, obchodní a diplomatický protokol. Praha: VŠH, 2004, vybrané kapitoly.
  • Šroněk, Ivan. Etiketa a etika v podnikání. Praha: Management Press, 1995; ISBN 80-85603-94-2.
  • Šroněk, Ivan. Etika podnikání s přihlédnutím k hotelnictví, cestovnímu ruchu a lázeňství. Praha: VŠH. 2004, vybrané kapitoly.
    recommended literature
  • Šroněk, Ivan. Kultura v mezinárodním podnikání. Praha: Grada. 2001, vybrané kapitoly. ISBN 80-247-0012-3.
  • Sokol, Jan. Etika a život. Pokus o praktickou filozofii. Praha: Vyšehrad, 2010. ISBN 973-30-7429-063-3. s. 66-73, vybrané části ze stran: 100-147.
  • Hofstede, Geert, Hofstede, Jan Gert. Kultury a organizace. Software lidské mysli. Spolupráce mezi kulturami a její důležitost pro přežití. Praha: Linde. 1999, kapitola 9., 10.
  • Všeobecná deklarace lidských práv. /on-line/. Dostupné na: http://www.osn.cz/wp-content/uploads/2015/03/vseobecna-deklarace-lidskych-prav.pdf
  • Sustainable Development Goals. /on-line/. Dostupné na: http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals
Assessment methods (in Czech)
Plnění průběžných úkolů na cvičeních. Splnění zadané seminární práce (pro zápočet) před vykonáním zkoušky. Zkouška má formu písemného testu.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on completion of the course: z | zk
The course can also be completed outside the examination period.
Note related to how often the course is taught: konzultace KS: 3|3|3, celkem 9 nebo 6h.
The course is also listed under the following terms Winter 2009, Summer 2010, Winter 2010, Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, winter 2012, Summer 2013, Summer 2014, summer 2015, summer 2016, summer 2017, summer 2018, winter 2018.
  • Enrolment Statistics (summer 2019, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2019/MG016