MG030 Etika a etiketa

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2023
Rozsah
2/0/0. 3/3/3. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Jan Kranát, Ph.D. (přednášející)
Předpoklady
Nevyžadovány.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem jsou znalosti základů morálky, etiky a etikety. Předmět seznamuje s filozofickým přístupem k etice a se společenským rámcem pro etiketu. Po vysvětlení kulturního a hodnotového systému společnosti je důraz kladen na pochopení rozdílů v etice a etiketě ve společenském styku různých kultur. Znalosti: student rozumí podstatě etiky a morálky a zná zásady etikety v dané kultuře. Dovednosti: absolvent předmětu umí interpretovat etické chování různých kultur. Schopnosti: student dokáže připravit koncepci podnikatelské etiky v oboru (hotelnictví i jinde), kde bude profesně působit.
Osnova
  • 1. Filozofický základ etiky 2. Východiska etiky – lidská práva a udržitelnost života 3. Kultura a společnost 4. Socializace, enkulturace, akulturace 5. Společenské chování v dané kultuře 6. Společenský styk a etiketa 7. Etika a etiketa – Evropa 8. Etika a etiketa – Asie 9. Etika a etiketa – Severní a Latinská Amerika 10. Podnikatelská etika 11. Etické kodex ve firmách 12. Etika podnikání v hotelnictví 13. Příklady společensky odpovědného chování v sektoru HORECA
Literatura
    povinná literatura
  • Šroněk, Ivan. Etiketa a etika v podnikání. Praha: Management Press, 1995; ISBN 80-85603-94-2.
  • Hofstede, Geert, Hofstede, Jan Gert. Kultury a organizace. Software lidské mysli. Spolupráce mezi kulturami a její důležitost pro přežití. Praha: Linde. 1999, kapitola 9., 10.
  • Gullová, Soňa, Mullerová, Františka, Šroněk, Ivan. Společenská etiketa, obchodní a diplomatický protokol. Praha: VŠH, 2004, vybrané kapitoly.
  • Šroněk, Ivan. Etika podnikání s přihlédnutím k hotelnictví, cestovnímu ruchu a lázeňství. Praha: VŠH. 2004, vybrané kapitoly.
    doporučená literatura
  • Šroněk, Ivan. Kultura v mezinárodním podnikání. Praha: Grada. 2001, vybrané kapitoly. ISBN 80-247-0012-3.
  • Sokol, Jan. Etika a život. Pokus o praktickou filozofii. Praha: Vyšehrad, 2010. ISBN 973-30-7429-063-3. s. 66-73, vybrané části ze stran: 100-147.
  • Rýznar, Ladislav. Společenská diplomacie ve veřejné správě (společenské chování v evropském prostoru).Praha: MV ČR. 2008, vybrané kapitoly.
  • Encyklopedie antropologie. /on-line/. Dostupné na: http://is.muni.cz/do/sci/UAntrBiol/el/encyklopedie/encyklopedie.html
  • Všeobecná deklarace lidských práv. /on-line/. Dostupné na: http://www.osn.cz/wp-content/uploads/2015/03/vseobecna-deklarace-lidskych-prav.pdf
  • Sustainable Development Goals. /on-line/. Dostupné na: http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals
Výukové metody
Přednáška
Metody hodnocení
Písemný test. Úspěšnost vykonání zkoušky je min. 50% správně zodpovězených otázek. V kombinované formě splnění zadaného úkolu před vykonáním zkoušky.
Další komentáře
Poznámka k ukončení předmětu: z | zk
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, léto 2015, zima 2015, léto 2016, zima 2016, léto 2017, zima 2017, léto 2018, léto 2022, léto 2024.