JF030 Francouzský jazyk III.

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2013
Rozsah
0/2. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Romana Kratochvílová, Ph.D. (přednášející)
Garance
PhDr. Romana Kratochvílová, Ph.D.
Katedra jazyků – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Předpoklady
JF020
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
předmět má 7 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Předmět JF 030 Francouzský jazyk navazuje na přechozí dva kurzy francouzského jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace.
Jeho cílem je rozvíjet základní jazykové dovednosti na úrovni A1 Společného evropského referenčního rámce. Studenti si osvojí základní struktury běžné v jednoduché ústní i písemné komunikaci v oblasti gastronomie, podnikové komunikace a trhu práce.
Znalosti: Student si v předmětu JF 030 Francouzský jazyk osvojí základní jazykové prostředky pro komunikaci týkající gastronomie a telefonování v podniku. Seznámí se základní odbornou terminologií v oblasti trhu práce a problematiky lidských zdrojů. Seznámí se s běžnými zdvořilostními výrazy a obraty užívanými v ústní i písemné podnikové komunikaci a s některými interkulturálními odlišnostmi v oblasti pracovních podmínek a zvyklostí.
Kompetence: Student bude absolvováním předmětu JF 030 schopen vhodným způsobem řešit běžné situace v restauraci, při telefonní i písemné komunikaci v podniku a při vstupu na pracovní trh.
Dovednosti: Absolvováním předmětu JF 030 student porozumí jídelnímu lístku, krátkým dokumentům týkajícím se lidských zdrojů (inzerát, životopis) a bude se umět orientovat v jednoduché úřední korespondenci. Dokáže vyjádřit své preference v oblasti stravování a objednat si jídlo v restauraci. Bude schopen vhodným způsobem komunikovat po telefonu v rámci podniku. Bude umět jednoduchým způsobem popsat některé profese a pracovní pozice, prezentovat své vzdělání a pracovní zkušenosti a vést přijímací pohovor. Bude umět sestavit strukturovaný životopis a jednoduchý úřední dopis.
Osnova
  • 1. Stravování, jídlo, francouzská gastronomie
  • 2. Komunikace v restauraci, jídlení lístek a menu, objednávka jídla
  • 3. Stravovací zvyklosti, vyjádření preference
  • 4. Základy telefonní komunikace v podniku
  • 5. Řešení problémů při telefonní komunikaci
  • 6. Škola a vzdělání
  • 7. Pracovní trh a nabídky práce
  • 8. Popis odborné praxe, vyprávění o dějích minulých
  • 9. Kompetence a zkušenosti, charakteristika některých pracovních pozic
  • 10. Strukturovaný životopis
  • 11. Přijímací pohovor
  • 12. Základy úřední korespondence
  • 13. Odlišné pracovní podmínky v některých evropských zemích
Literatura
    povinná literatura
  • PENFORNIS, Jean-Luc. Français.com: Méthode de français professionnel et des affaires. Débutant. 2e Éd. Paris: CLE international, 2011. ISBN 978-2-09-038035-4. info
Výukové metody
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací a imitace jednoduchých struktur. Studenti tak získávají návyk používat vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci.
Student kombinované formy samostatně plní zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracovává písemné dokumenty podle zadání (zpráva, e-mail, vyplnění formuláře), které se vážou na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskutečňuje během konzultací. Kontrola zvládnutí zadaných forem komunikace je předmětem závěrečného testu, jehož úspěšné absolvování je podmínkou udělení zápočtu.
Metody hodnocení
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Cvičení - 26/6
Samostatná příprava - 52/72
Celkem - 78/78

Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Písemný test - 100/100
Celkem - 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - min.80% účasti na cvičení (prez.)
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 3; 3|3|3, celkem 9.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2011, zima 2012, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.