HO077 Dietary Meals

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2017
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Zbyněk Vinš (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Zbyněk Vinš
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Prerequisites (in Czech)
Předmět Dietní stravování seznámí studenty zejména s výživovým doporučením, zdravotní bezpečností potravin a procesem analýzy zdravotních rizik v potravinách a ve výživě. Pozornost je také věnována technickému vybavení výrobních středisek ve vztahu k provozním potřebám, systému HCCP a základním složkám potravy. Cílem předmětu je také, aby studenti byli schopni samostatně navrhnout pokrmy pro jednotlivé druhy diet, porozuměli jednotlivým složkám potravy a pochopili jejich význam ve výživě, zejména ve vztahu k léčebným a preventivním doporučením u konkrétních onemocnění a situací.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu Dietní stravování je seznámit studenty s technologií přípravy dietních pokrmů v jednotlivých formách a jejich aplikace ve všech formách veřejného stravování.
Learning outcomes (in Czech)
Schopnosti: Absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky ve výrobním úseku gastronomické provozovny a dostatečně využívat technické a technologické vybavení výrobních středisek ve vztahu k odlišné přípravě dietních pokrmů. Znalosti: Základní orientace v léčbě dietou a znalost významu potravin v prevenci a léčbě chorob. Dokáže posoudit vliv jednotlivých potravy na zdraví člověka a umí objasnit tuto problematiku. Dovednosti: Student dovede aplikovat hygienické a gastronomické standardy a principy přípravy pokrmů v praxi.
Syllabus (in Czech)
  • 1.Přehled dietologických pojmů 2.Značení potravin 3.Potravinové skupiny 4.Epidemiologie výživy 5.Výživová doporučení 6.Dietoterapie 7.Dietologická doporučení 8.Příprava pokrmů pro jednotlivé diety 9.Alternativní stravování, potravinové doplňky
Literature
    required literature
  • MARÁDOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. druhé. Praha: VŠH v Praze 8,spol s r.o., 2007, 196 pp. ISBN 80-86578-69-0. info
Teaching methods (in Czech)
Přednáška v power pointu, příklady z praxe, diskuze
Assessment methods (in Czech)
Písemný test, zpracování případové studie
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, summer 2024, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2017, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2017/HO077