HO077 Dietary Meals

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2021
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Zbyněk Vinš (seminar tutor)
Prerequisites (in Czech)
Předmět Dietní stravování seznámí studenty zejména s výživovým doporučením, zdravotní bezpečností potravin a procesem analýzy zdravotních rizik v potravinách a ve výživě. Pozornost je také věnována technickému vybavení výrobních středisek ve vztahu k provozním potřebám, systému HCCP a základním složkám potravy. Cílem předmětu je také, aby studenti byli schopni samostatně navrhnout pokrmy pro jednotlivé druhy diet, porozuměli jednotlivým složkám potravy a pochopili jejich význam ve výživě, zejména ve vztahu k léčebným a preventivním doporučením u konkrétních onemocnění a situací.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu Dietní stravování je seznámit studenty s technologií přípravy dietních pokrmů v jednotlivých formách a jejich aplikace ve všech formách veřejného stravování.
Learning outcomes (in Czech)
Schopnosti: Absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky ve výrobním úseku gastronomické provozovny a dostatečně využívat technické a technologické vybavení výrobních středisek ve vztahu k odlišné přípravě dietních pokrmů. Znalosti: Základní orientace v léčbě dietou a znalost významu potravin v prevenci a léčbě chorob. Dokáže posoudit vliv jednotlivých potravy na zdraví člověka a umí objasnit tuto problematiku. Dovednosti: Student dovede aplikovat hygienické a gastronomické standardy a principy přípravy pokrmů v praxi.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Přehled dietologických pojmů. 2. Značení potravin. 3. Potravinové skupiny. 4. Epidemiologie výživy. 5. Výživová doporučení. 6. Dietoterapie. 7. Dietologická doporučení. 8. Příprava pokrmů pro jednotlivé diety. 9. Alternativní stravování. 10. Potravinové doplňky. 11. Problematika HACCP. 12. Výrobní úsek gastronomické provozovny. 13. Shrnutí učiva
Literature
    required literature
  • SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
  • MARÁDOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. druhé. Praha: VŠH v Praze 8,spol s r.o., 2007, 196 pp. ISBN 80-86578-69-0. info
    recommended literature
  • MÁLKOVÁ, Iva a Jana DOSTÁLOVÁ. Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí. Praha: Smart Press, 2012. Hubneme s rozumem. ISBN 978-80-87-049-58-7.
Teaching methods (in Czech)
Přednáška v power pointu, příklady z praxe, diskuze
Assessment methods (in Czech)
Písemný test, zpracování případové studie Studenti kombinované formy studia vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah práce stanoví příslušný pedagog (cca 8 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS. Bez uznané seminární práce nemůže student absolvovat zápočet.
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 3-3-3.
The course is also listed under the following terms winter 2017, winter 2019, winter 2020, winter 2022, summer 2024, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2021, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2021/HO077