UCP:HO105 Hotelové inženýrství - Informace o předmětu
HO105 Hotelové inženýrství
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2018
- Rozsah
- 2/2/0. KS 5-5-5. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Petr Studnička, PhD. (přednášející)
Ing. Petr Studnička, PhD. (cvičící) - Garance
- Ing. Petr Studnička, PhD.
Kontaktní osoba: Ing. Petr Studnička, PhD. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu Hotelové inženýrství je objasnit zákonitosti jednotlivých činností od výstavby až po přípravu hotelového provozu, tj. od investičního záměru přes architektonický záměr, projektovou dokumentaci, stavební řízení, úlohu generálního dodavatele, uživatele a provozovatele až po kolaudační řízení. Pozornost je věnována činnosti jednotlivých úseků hotelového provozu v období před zahájením provozu (pre-opening) až po otevření hotelu (soft-opening).
Znalosti: Student umí využívat a orientovat se v problematice Facility Managementu, Property Managementu, hotelovém developmentu (výstavba hotelového a gastronomického provozu), správy nemovitostí a údržby budov. Student ovládá základy stavebního zákona, který je v České republice platný.
Dovednosti: Student dovede využívat znalosti a aplikovat je při řízení hotelu při jeho výstavbě, přípravě provozu i následném provozování.
Schopnosti: Student využívá svých schopností při řízení zaměstnanců v top managementu i při řízení týmu spolupracovníků, kdy prokáže své manažerské schopnosti jako vůdčí osobnost. Je schopen komunikovat s firmami zajišťujícími outsourcingové služby a bude moci posoudit vhodnost implementace těchto služeb v hotelovém provozu. - Osnova
- 1. Vymezení pojmů - hotel, hotelnictví, inženýrství. Postavení ubytovacích služeb v sektoru cestovního ruchu. Členění ubytovacích zařízení.
- 2. Historický vývoj hotelnictví na území našeho státu a ve světě - kapacity hotelových podniků, instituce podílející se na řízení hotelnictví, kontrolní činnost v hotelnictví.
- 3. Postup přípravy hotelového provozu - investiční záměr, studie proveditelnosti, architektonický záměr, architektonická studia, projektová dokumentace.
- 4. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu - územně-plánovací dokumentace, územní plán, povolovací proces, zjišťovací řízení (EIA), územní řízení a územní rozhodnutí, stavební řízení a stavební povolení, kolaudační řízení a kolaudační souhlas.
- 5. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu - postavení stavebního úřadu, výkon činností státní správy, správní poplatky, katastrální zákon, katastr nemovitostí, Registr územní identifikace adres a nemovitostí.
- 6. Zhotovitel stavby, stavební deník, uživatel stavby, technický dozor stavebníka, technický dozor investora, kontrolní dny.
- 7. Příprava hotelového provozu - aktivity v období pre-openingu, harmonogram činností, krizový plán, marketingový plán, finanční plán, akční plán.
- 8. Uvedení hotelu do provozu - přejímka stavby a jiných dodávek, dovybavení hotelu, otevření hotelu, uvedení hotelu do provozu, aktivity v období soft-openingu.
- 9. Úseky hotelového provozu - PR, HR, Sales a Marketing, finanční, technický (BOZP a PO).
- 10. Úseky hotelového provozu - ubytovací, stravovací, úsek ředitele, Facility Management, outsourcing.
- 11. Hlavní trendy v hotelnictví - cenotvorba a poměrové ukazatele, RYM, nové technologie, rostoucí konkurence, franchising, podpora sociálního cestovního ruchu v kontextu hotelnictví.
- 12. Legislativní změny v hotelnictví a gastronomii - označování lihu, označování alergenů, elektronická evidence tržeb, ochrana veřejného zdraví (zdravotní průkaz, zákaz kouření, HACCP).
- 13. Shrnutí učiva a rozbor okruhů ke Státní závěrečné zkoušce.
- Literatura
- povinná literatura
- HÁN, J. a kol. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie - svazek druhý: Ubytovací služby. Praha: Wolters Kluwer, 351 s. ISBN 978-80-7552-253-5.
- ZÁKON Č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.
- doporučená literatura
- KŘÍŽEK, F., NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing, 2011. 195 s. ISBN 978-80-247-3868-0.
- ČERTÍK, M., STUDNIČKA, P. Hotelové inženýrství. Praha: VŠH, 41 s. ISBN 978-80-87411-57-5
- Výukové metody
- Přednášky; projekty včetně ústní obhajoby; podkladové materiály na semináře
Témata projektů
Územní plán jako regulační nástroj rozvoje území
Průkaz energetické náročnosti budovy hotelu
Pre-opening a soft-opening nového ubytovacího zařízení
Hygienické předpisy a jejich vliv na stavby gastronomických zařízení
Povolovací proces dle stavebního zákona ve vztahu k ubytovacím/stravovacím zařízením - Metody hodnocení
- Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky: 26/15
Semináře: 26/0
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium
Účast na semináři: 20/0
Projekt: 30/30
Písemný test a ústní zkouška: 50/70
Celkem: 100/100
- Statistika zápisu (zima 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2018/HO105