UCP:HO202 Hotelové rezervační a restaura - Informace o předmětu
HO202 Hotelové rezervační a restaurační systemy
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2019
- Rozsah
- 2/2/0. 5-5-5. 5 kr. Doporučované ukončení: zk. Jiná možná ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Ing. Karel Chadt, CSc. (náhr. zkoušející) - Garance
- Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cíl předmětu: Cílem předmětu je rozšíření teoretických znalostí problematiky distribuce hotelových služeb. Znalosti: Student získá základní znalosti elektronického podnikání se zaměřením distribuci hotelových služeb. Stejně tak znalosti o jednotlivých distribučních kanálech, jejich výhodách, nevýhodách. V neposlední řadě o zákaznických segmentech a jejich specifikách. Schopnosti: Absolvování kurzu umožní studentovi plynulou práci s vybranými PMS a restauračními systémy. Tyto schopnosti jsou základem pro práci s dalšími systémy. Dovednosti: Student umí aplikovat získané znalosti pro tvorbu efektivního distribučního mixu s důrazem na přímou distribuci. Dále pak umí pracovat s PMS systémy a restauračními systémy a využívat je pro efektivní práci na úrovni front office (jak recepce, tak rezervačního oddělení).
- Osnova
- 1. Úvod do problematiky, internet a elektronické obchodování. 2. Elektronické obchodování v hotelnictví a cestovním ruchu. 3. Internetový marketing, internetové rezervační systémy a internetový prodej ubytovacích kapacit. 4. Vybrané internetové IRS (Booking, HRS, Venere, Lastminute. com). 5. Bookasist, TripAdvisor, TravelClick, Fastbooking. 6. Hotelový informační systém v hotelnictví. 7. Micros, Fidelio, Opera. 8. Hores a Protel – Protel Banket. 9. Business Inteligence a hotelový systém – Protel Bi. 10. Restaurační systémy. 11. Implementace nových hotelových a restauračních systémů v praxi. 12. Rozprava nad seminárními pracemi. 13. Shrnutí učiva.
- Literatura
- povinná literatura
- TVRDÍKOVÁ, M. Aplikace moderních informačních technologií. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247- 6298-2.
- BLAŽKOVÁ, M. Jak využít internet v marketingu, krok za krokem k vyšší konkurenceschopnosti. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1095-1.
- doporučená literatura
- Chalupa, Š. Hotelové rezervační a restaurační systémy. Dostupné v IS VŠH.
- ZELENKA, J. Informační a komunikační technologie v cestovním ruchu. Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. ISBN 80- 7041-473-1.
- Výukové metody
- Přednášky a semináře.
- Metody hodnocení
- Studenti získávají zápočet za aktivní, minimálně 75% účast na seminářích, vypracování krátké prezentace zaměřené na vybrané produkty v oblasti hotelnictví a gastronomie a splnění dílčích úkolů při práci s PMS a POS.
Předmět je zakončen písemným testem s minimálně 70% úspěšností odpovědí a následnou rozpravou.
Studenti KS vypracují seminární práci na vybrané téma. Zkoušení probíhá obdobným způsobem jako u PS a větším důrazem na obhajobu vypracované seminární práce.
- Statistika zápisu (zima 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2019/HO202