UCP:HO177 Revenue a yield management - Informace o předmětu
HO177 Revenue a yield management v hotelnictví a gastronomii
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2021
- Rozsah
- 0/2/0. 3-3-3. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. Ing. Jan Hán, Ph.D. (cvičící)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je rozšíření teoretických znalostí problematiky řízení cen a dostupných kapacit v návaznosti na moderní informační a komunikační technologie a jejich využití nejen v hotelovém marketingu, ale v celkovém provozu jak ubytovacích, tak stravovacích zařízení.
- Výstupy z učení
- Znalosti: Student získá znalosti o správném stanovení prodejní ceny ubytovacích kapacit, dále pak práce s dostupnou kapacitou a celkovým řízením výnosů ubytovacího a stravovacího zařízení. Schopnosti: Student je schopen nastavit a řídit distribuční a cenovou strategii ubytovacího zařízení. Dále umí pečlivě analyzovat tržní prostředí a jeho vliv na hospodaření ubytovacího a stravovacího zařízení. Dovednosti: Student umí stanovit cenu se zohledněním tržních faktorů. Dále umí nastavit distribuční mix ubytovacího i stravovacího zařízení pro maximalizaci výnosů při zachování maximální úrovně poskytovaných služeb a prodávaných produktů.
- Osnova
- 1. Úvod do Revenue managementu. 2. Strategický význam ceny v hotelu. 3. Hodnota produktu, vztah hodnoty, ceny a kvality produktu. 4. Diferencované oceňování. 5. Povinnosti revenue managera v hotelu, etické aspekty revenue managementu. 6. Předpověď poptávky. 7. Výpočet příkladů na předpověď poptávky, předpověď poptávky v hotelu. 8. Management nákladů a ceny v hotelu. 9. Overbooking a překnihování v hotelu. 10. Management distribučních kanálů v hotelu. 11. Vyhodnocení účinnosti revenue managementu v hotelu. 12. Revenue management v pohostinském zařízení. 13. Shrnutí učiva.
- Literatura
- povinná literatura
- HAYES, D., MILLER, A. Revenue Management for the Hospitality Industry. 1. vyd. 2010. Hoboken: Wiley. ISBN 0470393084.
- Výukové metody
- přednášky, řešení příkladů, skupinové diskuse, prezentace odborníků z praxe
- Metody hodnocení
- Studenti absolvují písemný test z teoretických základů revenue managementu. V rámci tohoto testu také budou řešit základní rozhodovací úlohy, a to v návaznosti na provoz ubytovacího a stravovacího zařízení.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2021/HO177