2010
SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN
BUREŠOVÁ, PavlaBasic information
Original name
SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN
Name in Czech
SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN
Name (in English)
Sensory Wine Assessment
Authors
BUREŠOVÁ, Pavla (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
1. vyd. Olomouc, Víno multikulturní fenomén, p. 5-12, 8 pp. 2010
Publisher
Societas Scientiarum Olomoucensis II.
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Proceedings paper
Field of Study
60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
References:
Organization unit
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
ISBN
978-80-904477-4-5
Keywords (in Czech)
aroma; bodovací systém; chemická analýza; chuť; senzorické hodnocení; styl vína; vzhled
Keywords in English
aroma; assessment system; chemical analysis; palate; sensory evaluation; wine style; appearance
Tags
Tags
International impact, Reviewed
Changed: 5/11/2011 10:33, Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
V originále
Příspěvek s názvem Senzorické hodnocení vín je zaměřen na význam senzorických ukazatelů uplatňovaných při analýze vín. Cílem příspěvku je představit metody používané při smyslovém posuzování vín z pohledu certifikovaného hodnotitele. Analýza VACH (vzhled, aroma, chuť) dovede odhalit i drobné nuance v kvalitě. Dále jsou zde uvedeny nejčastější nedostatky, se kterými se spotřebitel může setkat. Součástí textu jsou odborné degustační listy podle OIV , které mohou být inspirací pro správné hodnocení vín.
In English
The article " Sensory Wine Assessment" focuses on importance of sensory indicators that are asserted in the process of wine assessment. The goal of this article is to introduce the methods of sensory wine assessment implemented by a certified specialist. The VACH analysis (abbr. from the Czech words for appearance, aroma, palate) can help us distinguish the least details of wine quqality. There are mentioned the most frequent defects which the consumer can meet with. The OIV professional degustation charts are a part of this article. They can be an inspiration for professional assessment.