D 2010

SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN

BUREŠOVÁ, Pavla

Basic information

Original name

SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN

Name in Czech

SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN

Name (in English)

Sensory Wine Assessment

Authors

BUREŠOVÁ, Pavla (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

1. vyd. Olomouc, Víno multikulturní fenomén, p. 5-12, 8 pp. 2010

Publisher

Societas Scientiarum Olomoucensis II.

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Proceedings paper

Field of Study

60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

References:

Organization unit

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.

ISBN

978-80-904477-4-5

Keywords (in Czech)

aroma; bodovací systém; chemická analýza; chuť; senzorické hodnocení; styl vína; vzhled

Keywords in English

aroma; assessment system; chemical analysis; palate; sensory evaluation; wine style; appearance

Tags

International impact, Reviewed
Changed: 5/11/2011 10:33, Ing. Pavla Burešová, Ph.D.

Abstract

V originále

Příspěvek s názvem Senzorické hodnocení vín je zaměřen na význam senzorických ukazatelů uplatňovaných při analýze vín. Cílem příspěvku je představit metody používané při smyslovém posuzování vín z pohledu certifikovaného hodnotitele. Analýza VACH (vzhled, aroma, chuť) dovede odhalit i drobné nuance v kvalitě. Dále jsou zde uvedeny nejčastější nedostatky, se kterými se spotřebitel může setkat. Součástí textu jsou odborné degustační listy podle OIV , které mohou být inspirací pro správné hodnocení vín.

In English

The article " Sensory Wine Assessment" focuses on importance of sensory indicators that are asserted in the process of wine assessment. The goal of this article is to introduce the methods of sensory wine assessment implemented by a certified specialist. The VACH analysis (abbr. from the Czech words for appearance, aroma, palate) can help us distinguish the least details of wine quqality. There are mentioned the most frequent defects which the consumer can meet with. The OIV professional degustation charts are a part of this article. They can be an inspiration for professional assessment.