UCP:HO072 Catering - Informace o předmětu
HO072 Catering
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2024
- Rozsah
- 0/2/0. KS: 0-2-2 celkem 4 hodiny. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Zbyněk Vinš (cvičící)
- Garance
- Ing. Zbyněk Vinš
Kontaktní osoba: Ing. Zbyněk Vinš - Předpoklady
- Studenti by měli mít znalosti získané v odborných předmětech: Gastronomie-servis; Gastronomie-kulinářství; Nápojová gastronomie; Základy hotelnictví a gastronomie
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 72 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 16/72, pouze zareg.: 0/72 - Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získání a osvojení odborných znalostí a dovedností týkajících se organizování a zajišťování cateringových služeb. Znalosti: Student dokáže organizovat, zajistit a řídit veškeré činnosti související s přípravou a realizací cateringových akcí (od fáze poptávky až po realizaci a vyhodnocení akce). Schopnosti: Student by měl být schopen se orienovat na trhu cateringu a měl by zvládnout přípravu a realizaci cateringových akcí jakéhokoliv rozsahu. Dovednosti:Student ovládá komunikaci s klientem, dokáže zpracovat nabídku včetně cenové kalkulace, je schopen zajistit přípravu a realizaci akce po stránce personální, dokáže zajistit kvalitní servis.
- Osnova
- 1) Vymezení pojmu – catering, cateringové služby; vývoj a historie cateringu; současnost, trendy 2) Poskytovatelé cateringových služeb; legislativa; certifikace cateringových společností, členění cateringových služeb 3) Catering v letecké dopravě 4) Catering v železniční a v lodní dopravě 5) Catering v institucionálním stravování 6) Produkt – nabídka a prodej cateringových služeb 7) Pracovníci – externí, interní; manager cateringu, management 8-10) Organizační zabezpečení cateringových akcí – poptávka, setkání s klientem, nabídka, kalkulace, smlouva, organizace výroby, pracovní příkaz, realizace akce, vyúčtování akce, vyhodnocení 11-12) Projekt – příprava a realizace cateringové akce 13) Exkurze – firma zajišťující cateringové služby
- Literatura
- povinná literatura
- BUREŠOVÁ, Pavla. Banketní a cateringové služby. 2010. vyd. Praha: VŠH, 2011, 146 s. 126 01 10. ISBN 978-80-87411-11-7. URL info
- BUREŠOVÁ, Pavla, Blanka ZIMÁKOVÁ, Miroslav ČERTÍK a Jan HÁN. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie; Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014, 156 s. první vydání. ISBN 978-80-7478-498-9. Odborná publikace s podtitulem Gastronomické služby vychází jako první svazek série věnované problematice hotelnictví a gastronomie. Cílem této série je nejen publikovat moderní teoretické i praktické poznatky z oblasti realizace ubytovacích a gastronomi info
- doporučená literatura
- ZIMÁKOVÁ, Blanka. Food & Beverage Management. čtvrté - upravené. Tribun Brno: Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o., 2011, 180 s. ISBN 978-80-87411-28-5. info
- ZIMÁKOVÁ, Blanka. Catering, studijní opora pro kombinovanou formu studia. Online. Upravené. Praha, 2016, s. 1 - 24. ISBN 978-80-87411-78-0. info
- Výukové metody
- Teoretická příprava-přednášky; Projekt (případová studie) - písemné zpracování a následná vlastní realizace cateringové akce(týmová práce);
- Metody hodnocení
- Písemné zpracování akce - případová studie; Písemný test
- Navazující předměty
- Informace učitele
- Studenti kombinované formy vypracují seminární práci (případovou studii), kterou budou prezentovat a odevzdají do IS. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah práce stanoví příslušný pedagog (cca 6 - 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením předmětu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS. Bez uznané práce student nemůže získat zápočet. Téma seminární práce (případové studie): Zpracování cateringové akce (druh akce dle vlastního výběru): poptávka, setkání s klientem, nabídka, objednávka (smlouva), pracovní příkaz, příprava, realizace a vyhodnocení akce Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2024/HO072