HO072 Catering

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2014
Rozsah
0/2. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Blanka Zimáková (cvičící)
Garance
Ing. Blanka Zimáková
Kontaktní osoba: Ing. Blanka Zimáková
Předpoklady
Předmět HO072 Catering seznamuje studenty s cateringovou činností včetně s řízením a zajišťováním cateringových akcí.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 72 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/72, pouze zareg.: 0/72
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získání a osvojení odborných znalostí a dovedností týkajících se zajišťování a organizování cateringových akcí. Znalosti: Student získá přehled o činnostech, které organizují a zajišťují cateringové společnosti. Zná historii, vývoj a současnot cateringu včetně členění cateringu a rozsahu nabízených služeb. Kompetence: Po absolvování předmětu Catering student dovede zpracovat a zrealizovat cateringovou akcí - od prvního kontaktu s klientem až po realizaci a vyhodnocení celé akce. Schopnosti:Student je schopen vysvětlit základní pojmy, má přehled o situaci na trhu v oblasti cateringu, je schopen zpracovat kompletní nabídku klientovi včetně zajištění realizace objednané akce.
Osnova
  • 1)Vymezení pojmu – catering, cateringové služby; vývoj a historie cateringu; trendy 2)Poskytovatelé cateringových služeb; legislativa; certifikace cateringových společností 3)Členění cateringových služeb 4)Catering v letecké dopravě 5)Catering v železniční dopravě, catering v lodní dopravě 6)Catering v institucionálním stravování 7)Produkt – nabídka a prodej cateringových služeb 8)Pracovníci – externí, interní; manager cateringu 9-10)Organizační zabezpečení cateringových akcí – poptávka, setkání s klientem, nabídka, kalkulace, smlouva, organizace výroby, pracovní příkaz, realizace akce, vyúčtování akce, vyhodnocení 11-12)Projekt – příprava a provedení cateringové akce (minimálně 2 druhy akcí) 13)Exkurze – firma zajišťující catering v letecké dopravě; v železniční dopravě a v KCP
Literatura
    povinná literatura
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Banketní a cateringové služby. 2010. vyd. Praha: VŠH, 2011, 146 s. 126 01 10. ISBN 978-80-87411-11-7. URL info
    doporučená literatura
  • METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
Výukové metody
Teoretická příprava, zpracování projektu - případové studie, exkurze. Studenti kombinované formy zpracují seminární práci na zadané téma - zpracování cateringové akce.
Metody hodnocení
Účast na cvičeních - min. 75%(PS) Případová studie - písemné zpracování Prezentace zvoleného tématu (PS) Písemný test
Navazující předměty
Další komentáře
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, zima 2022, léto 2023, zima 2023, léto 2024.