HO072 Catering

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2023
Rozsah
0/2/0. KS: 0-2-2 celkem 4 hodiny. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Zbyněk Vinš (cvičící)
Garance
Ing. Zbyněk Vinš
Kontaktní osoba: Ing. Zbyněk Vinš
Předpoklady
Studenti by měli mít znalosti získané v odborných předmětech: Gastronomie-servis; Gastronomie-kulinářství; Nápojová gastronomie; Základy hotelnictví a gastronomie
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 72 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 14/72, pouze zareg.: 3/72
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získání a osvojení odborných znalostí a dovedností týkajících se organizování a zajišťování cateringových služeb. Znalosti: Student dokáže organizovat, zajistit a řídit veškeré činnosti související s přípravou a realizací cateringových akcí (od fáze poptávky až po realizaci a vyhodnocení akce). Schopnosti: Student by měl být schopen se orienovat na trhu cateringu a měl by zvládnout přípravu a realizaci cateringových akcí jakéhokoliv rozsahu. Dovednosti:Student ovládá komunikaci s klientem, dokáže zpracovat nabídku včetně cenové kalkulace, je schopen zajistit přípravu a realizaci akce po stránce personální, dokáže zajistit kvalitní servis.
Osnova
  • 1) Vymezení pojmu – catering, cateringové služby; vývoj a historie cateringu; současnost, trendy 2) Poskytovatelé cateringových služeb; legislativa; certifikace cateringových společností, členění cateringových služeb 3) Catering v letecké dopravě 4) Catering v železniční a v lodní dopravě 5) Catering v institucionálním stravování 6) Produkt – nabídka a prodej cateringových služeb 7) Pracovníci – externí, interní; manager cateringu, management 8-10) Organizační zabezpečení cateringových akcí – poptávka, setkání s klientem, nabídka, kalkulace, smlouva, organizace výroby, pracovní příkaz, realizace akce, vyúčtování akce, vyhodnocení 11-12) Projekt – příprava a realizace cateringové akce 13) Exkurze – firma zajišťující cateringové služby
Literatura
    doporučená literatura
  • ZIMÁKOVÁ, Blanka. Food & Beverage Management. čtvrté - upravené. Tribun Brno: Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o., 2011, 180 s. ISBN 978-80-87411-28-5. info
  • ZIMÁKOVÁ, Blanka. Catering, studijní opora pro kombinovanou formu studia. Online. Upravené. Praha, 2016, s. 1 - 24. ISBN 978-80-87411-78-0. info
Výukové metody
Teoretická příprava-přednášky; Projekt (případová studie) - písemné zpracování a následná vlastní realizace cateringové akce(týmová práce);
Metody hodnocení
Písemné zpracování akce - případová studie; Písemný test
Navazující předměty
Informace učitele
Studenti kombinované formy vypracují seminární práci (případovou studii), kterou budou prezentovat a odevzdají do IS. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah práce stanoví příslušný pedagog (cca 6 - 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením předmětu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS. Bez uznané práce student nemůže získat zápočet. Téma seminární práce (případové studie): Zpracování cateringové akce (druh akce dle vlastního výběru): poptávka, setkání s klientem, nabídka, objednávka (smlouva), pracovní příkaz, příprava, realizace a vyhodnocení akce Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, zima 2022, léto 2023, léto 2024.