JN020 German language II

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2024
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Tomáš Polák (seminar tutor)
Dipl.-Übers Zora Schmidtová (seminar tutor)
Mgr. Dana Kolářová, Ph.D. (alternate examiner)
Bc. Lenka Muschová (alternate examiner)
Prerequisites (in Czech)
JN010 German language
Program získávání jazykové kompetence navazuje na úroveň dosaženou v předmětu JN010 a sleduje cílovou úroveň, která se v jednotlivých skupinách pohybuje od A1 - B1+ (dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky). Studovaná úroveň jazyka je evidována v informačním systému a při hodnocení v indexu studenta.
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
Course objectives (in Czech)
Předmět JN020 navazuje na úvodní jazykový seminář JN010 a pokračuje v rozvíjení základních komunikačních dovedností pro adekvátní zvládnutí vybraných profesních situací.
Tematicky se zaměřuje zejména na úvod do gastronomické slovní zásoby a situace týkající se stravování. Dále studentům poskytuje jazykové prostředky pro komunikaci týkající se spokojenosti, resp. nespokojenosti zákazníka a dále pro řešení situací s ohledem na specifika zimní a letní dovolené a služby v této oblasti.
Znalosti: Student si dále rozšiřuje své odborné znalosti a upevňuje frekventované gramatické jevy.
Kompetence: Student bude absolvováním předmětu schopen komunikovat v řadě reálných situací, do kterých se dostává např. recepční, hotelový manažer, průvodce, pracovník cestovní kanceláře apod.
Dovednosti: Absolvováním předmětu se umí adekvátně vyjadřovat v dalších profesních situacích.
Jazykové znalosti budou studenti dále zdokonalovat a rozvíjet v navazujícím předmětu JN030.
Syllabus (in Czech)
  • Spokojenost hotelových hostů – dotazník
  • Speciality české kuchyně
  • Struktura jídelního lístku
  • Rozhovory v restauraci
  • Stížnosti a reklamace v restauraci
  • Písemná reklamace
  • Opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
  • Svátky a oslavy – speciality české kuchyně
  • Nápojový lístek
  • Zdravý životní styl – stravovací návyky (rady a doporučení)
  • Zimní dovolená (specifika nabízených služeb)
  • Letní dovolená (specifika nabízených služeb)
  • Souhrnné opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
Literature
    required literature
  • GROSSER, Regine. DaF im Unternehmen A1. Stuttgart: Ernst Klett Sprachen. ISBN 978-3-12-676440-7. 2015. info
  • GROSSER, Regine. DaF im Unternehmen A2. Stuttgart: Ernst Klett Sprachen. ISBN 978-3-12-676445-2. 2015. info
  • HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu. Plzeň: Fraus. ISBN 978-80-86929-41-5. 2008. info
    recommended literature
  • BERGLOVÁ, E. Moderní gramatika němčiny. Plzeň: Fraus. ISBN 80-7238-441-4. 2006. info
  • BALCAR, B. Odborný konverzační česko-německý slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance. ISBN 80-902812-0-6. 2000. info
Teaching methods (in Czech)
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací zaměřených zejména na manažerské pozice. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturální odlišnosti. Studenti se do programu zapojují i prezentací vlastních zkušeností či zadaných témat.
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Semináře - 26/6
Samostatná příprava - 52/72
Celkem - 78/78

Podkladem pro udělení zápočtu je : - písemný test - min. úspěšnost 70%; při vyhodnocení bude přihlédnuto k úspěšnému splnění jednotlivých částí testu. Zápočet je nutno složit do konce zkouškového období daného semestru. - aktivní práce na seminářích (min 75%)
Student kombinované formy bude samostatně plnit zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracuje písemné dokumenty podle zadání, které se váže na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskuteční během konzultací. Kontrola zvládnutí zadaných forem komunikace bude předmětem závěrečného testu, jehož úspěšné absolvování je (obdobně jako u PS) podmínkou udělení zápočtu.
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
Information on completion of the course: Předmět je nutno ukončit do konce zkouškového období daného semestru
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: PS / 2, celkem 26; KS / 2 : 2-2-2, celkem 6.
Teacher's information
https://is.vsh.cz/auth/predmet/vsh/zima2011/JN020
The course is also listed under the following terms Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, Summer 2013, Summer 2014, summer 2015, summer 2016, summer 2017, summer 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2024/JN020