HO066 Sommelier/Eno-Gastronomy

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Summer 2011
Extent and Intensity
0/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
The capacity limit for the course is 179 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/179, only registered: 0/179
Course objectives
Cílem předmětu je získat přehled o tuzemských vínech a vinohradnictví. Student je schopen orientovat se v oblastech pěstování odrůd vinné révy, vinohradnictví a způsobu zpracování hroznů – vinifikaci. Má přehled v legislativě, dovede nakupovat a uchovávat vína. Dovede aplikovat způsoby nabídky vín v gastronomii a servis vín, včetně zpracování vinných listů jako jedna z nejvýznamnějších činností nápojové gastronomie. Umí vytipovat a nabídnout vhodné kombinace harmonického souladu mezi pokrmy a nápoji.
Syllabus
  • 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, sommelier – vývoj
  • 2. Vývoj vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
  • 3. Zkladní klasifikační znaky vín v ČR
  • 4. Současné vinohradnictví a vinařství a ČR
  • 5. Enologie (jednotlivé fáze výroby vín) a česká kategorizace vín
  • 6. Charakter nejznámější moštové odrůdy v ČR
  • 7. Nakupování vín a uchovávání vín
  • 8. Seznámení s problematikou hodnocení vín s cílem ocenění kvality, určení a vyloučení vady
  • 9. Trénink servisu a posuzování vín
  • 10. Inventář, sklenice a další aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
  • 11. Trénink komunikačních a prodejních dovedností
  • 12. Sommelier - wine, water, beer, coffee…
  • 13. Prezentace projektu
Literature
    required literature
  • Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
Teaching methods
ectures, class discussion, group projects, presentations by professionals in the sectors
Assessment methods
Ústní zkouška
Případová studie
Celkem 100%
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009, Summer 2010, Winter 2010, winter 2011, Summer 2012, winter 2012, Summer 2014, winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, winter 2019, winter 2020, summer 2022, summer 2023, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Summer 2011, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2011/HO066