HO066 Wine Sommelier

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Summer 2014
Extent and Intensity
2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Prerequisites (in Czech)
SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.

The capacity limit for the course is 48 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/48, only registered: 0/48
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Cílem předmětu je získat základní znalosti o vínech a vinohradnictví. Znalosti: student umí definovat vinohradnické oblasti, popsat tuzemské regiony a vyjmenovat odrůdy révy vinné. Umí popsat způsoby zpracování hroznů – vinifikaci. Dovednosti: absolvent dovede analyzovat víno a vyloučit negativní vlastnosti. Dovede nakupovat a uchovávat vína. Umí aplikovat způsoby nabídky vín v gastronomii, dovede správně podávat vína, zpracovat vinné listy. Kompetence: absolvent je schopen využívat senzorickou analýzu k určení kvality vín.
Syllabus
  • 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, sommelier – vývoj
  • 2. Vývoj vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
  • 3. Zkladní klasifikační znaky vín v ČR
  • 4. Současné vinohradnictví a vinařství a ČR
  • 5. Enologie (vinifikace) a česká kategorizace vín
  • 6. Charakter nejznámějších moštových odrůd v ČR
  • 7. Nakupování vín a uchovávání vín
  • 8. Seznámení s problematikou hodnocení vín s cílem ocenění kvality, určení a vyloučení vady
  • 9. Trénink servisu a posuzování vín
  • 10. Inventář, sklenice a další aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
  • 11. Trénink komunikačních a prodejních dovedností
  • 12. Sommelier - v gastronomickém systému
  • 13. Prezentace projektu
Literature
    required literature
  • Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
Teaching methods
ectures, class discussion, group projects, presentations by professionals in the sectors
Assessment methods
final project, oral examination
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on course enrolment limitations: 2 x 24
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009, Summer 2010, Winter 2010, Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, winter 2012, winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, winter 2019, winter 2020, summer 2022, summer 2023, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Summer 2014, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2014/HO066