UCP:HO066 Sommelier - Course Information
HO066 Wine Sommelier
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.Summer 2014
- Extent and Intensity
- 2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Prerequisites (in Czech)
- SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 48 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/48, only registered: 0/48 - fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives
- Cílem předmětu je získat základní znalosti o vínech a vinohradnictví. Znalosti: student umí definovat vinohradnické oblasti, popsat tuzemské regiony a vyjmenovat odrůdy révy vinné. Umí popsat způsoby zpracování hroznů – vinifikaci. Dovednosti: absolvent dovede analyzovat víno a vyloučit negativní vlastnosti. Dovede nakupovat a uchovávat vína. Umí aplikovat způsoby nabídky vín v gastronomii, dovede správně podávat vína, zpracovat vinné listy. Kompetence: absolvent je schopen využívat senzorickou analýzu k určení kvality vín.
- Syllabus
- 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, sommelier – vývoj
- 2. Vývoj vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
- 3. Zkladní klasifikační znaky vín v ČR
- 4. Současné vinohradnictví a vinařství a ČR
- 5. Enologie (vinifikace) a česká kategorizace vín
- 6. Charakter nejznámějších moštových odrůd v ČR
- 7. Nakupování vín a uchovávání vín
- 8. Seznámení s problematikou hodnocení vín s cílem ocenění kvality, určení a vyloučení vady
- 9. Trénink servisu a posuzování vín
- 10. Inventář, sklenice a další aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
- 11. Trénink komunikačních a prodejních dovedností
- 12. Sommelier - v gastronomickém systému
- 13. Prezentace projektu
- Literature
- required literature
- Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- Teaching methods
- ectures, class discussion, group projects, presentations by professionals in the sectors
- Assessment methods
- final project, oral examination
- Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on course enrolment limitations: 2 x 24
- Enrolment Statistics (Summer 2014, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2014/HO066