HO066 Wine-Sommelier

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2012
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Předpoklady
SEMESTR(3) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
Úspěšné absolvování HO023
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 48 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/48, pouze zareg.: 0/48
Jiné omezení: 2 x 24
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat přehled o vínech a vinohradnictví.
Znalosti: student umí definovat vinohradnické oblasti, popsat tuzemské regiony a charakterizovat základní rozdíly mezi odrůdami révy vinné. Umí popsat způsoby zpracování hroznů – vinifikaci.
Dovednosti: dovede analyzovat víno a vyloučit negativní vlastnosti. Dovede nakupovat a uchovávat vína.
Schopnosti: umí aplikovat způsoby nabídky vín v gastronomii, dovede správně podávat vína, zpracovat vinné listy. Umí vytipovat a nabídnout vhodné kombinace harmonického souladu mezi pokrmy a nápoji.
Osnova
  • 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, sommelier – vývoj
  • 2. Vývoj vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
  • 3. Zkladní klasifikační znaky vín v ČR
  • 4. Současné vinohradnictví a vinařství a ČR
  • 5. Enologie (jednotlivé fáze výroby vín) a česká kategorizace vín
  • 6. Charakter nejznámější moštové odrůdy v ČR
  • 7. Nakupování vín a uchovávání vín
  • 8. Seznámení s problematikou hodnocení vín s cílem ocenění kvality, určení a vyloučení vady
  • 9. Trénink servisu a posuzování vín
  • 10. Inventář, sklenice a další aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
  • 11. Trénink komunikačních a prodejních dovedností
  • 12. Sommelier - wine, water, beer, coffee…
  • 13. Prezentace projektu
Literatura
    povinná literatura
  • Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
Výukové metody
Teoretická příprava a praktické cvičení - servis, organoleptické metody hodnocení, práce ve dvojicích
Metody hodnocení
Test 30 %
Ústní zkouška 20 %
Případová studie 50 %
Celkem 100 %
Zvláštní podmínky a podrobnosti: 80% účast na cvičení
Navazující předměty
Informace učitele
Způsob ukončení v kombinovaném studiu: korespondenční úkol 50 % a test 50 %
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každý semestr.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, léto 2009, zima 2009, léto 2010, zima 2010, léto 2011, zima 2011, zima 2012, léto 2014, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, léto 2022, léto 2023, zima 2023.