HO066 Wine-Sommelier

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2012
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Předpoklady
SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 48 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/48, pouze zareg.: 0/48
Jiné omezení: 2 x 24
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat přehled o vínech a vinohradnictví. Znalosti: student umí definovat vinohradnické oblasti, popsat tuzemské regiony a vyjmenovat odrůdy vinné révy. Umí popsat způsoby zpracování hroznů – vinifikaci. Dovednosti: absolvent dovede analyzovat víno a vyloučit negativní vlastnosti. Dovede nakupovat a uchovávat vína. Umí aplikovat způsoby nabídky vín v gastronomii, dovede správně podávat vína, zpracovat vinné listy. Kompetence: absolvent je schopen vytipovat a nabídnout vhodné kombinace harmonického souladu mezi pokrmy a nápoji.
Osnova
  • 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, sommelier – vývoj
  • 2. Vývoj vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
  • 3. Zkladní klasifikační znaky vín v ČR
  • 4. Současné vinohradnictví a vinařství a ČR , základní vlastnosti vín
  • 5. Enologie (jednotlivé fáze výroby vín) a česká kategorizace vín
  • 6. Charakter nejznámějších moštových odrůd v ČR
  • 7. Nakupování vín a uchovávání vín
  • 8. Seznámení s problematikou hodnocení vín s cílem ocenění kvality, určení a vyloučení vady
  • 9. Trénink servisu a posuzování vín
  • 10. Inventář, sklenice a další aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
  • 11. Trénink komunikačních a prodejních dovedností
  • 12. Sommelier - wine, water, beer, coffee…
  • 13. Prezentace projektu
Literatura
    povinná literatura
  • Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
Výukové metody
Teoretická příprava a praktické cvičení. Metody - organoleptické hodnocení zaměřené na vybrané odrůdy a cuvée vín s cílem naučit se odlišit kvalitu od nekvality, vyloučit vady a nedostatky včetně stylu vín. Práce ve dvojicích a skupinách.
Metody hodnocení
Ústní zkouška 30 %
Případová studie 70 %
Celkem 100%
Zvláštní podmínky a podrobnosti: 80% účast na cvičení
Navazující předměty
Informace učitele
Způsob ukončení v kombinovaném studiu: korespondenční úkol a test
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, léto 2009, zima 2009, léto 2010, zima 2010, léto 2011, zima 2011, léto 2012, léto 2014, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, léto 2022, léto 2023, zima 2023.