UCP:HO066 Sommelier - Informace o předmětu
HO066 Wine-Sommelier
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2022
- Rozsah
- 0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (cvičící)
- Garance
- Kontaktní osoba: Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
- Předpoklady
- SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 24 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 5/24, pouze zareg.: 0/24
Jiné omezení: 2 x 24 - Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získat základní teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se vína. Studenti jsou seznámeni s definicí vína, vinnými odrůdami, vinohradnictvím, faktory ovlivňujícími růst révy vinné, základními vinifikačními technikami a postupy pro jednotlivé druhy vín. Pozornost je věnována rovněž obchodu s vínem, enogastronomii, způsobu servírování a skladování vín. Studenti získají základní poznatky o vinohradnictví a vinařství v České republice. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti a dovednosti: absolventi předmětu mají základní teoretické poznatky týkající se vína, pěstování vinné révy, výroby vína a obchodu s vínem; absolventi se dokáží orientovat v oblasti vinařství a vinohradnictví v České republice; absolventi jsou schopni víno správným způsobem servírovat, dekantovat, degustovat a zhodnotit jeho kvalitu a obchodní potenciál, znají vinný inventář a dokáží ho používat. - Osnova
- 1. Úvod k předmětu, definice vína, historie vína, vinný inventář
- 2. Odrůdy vinné révy, vinohradnictví, podmínky ovlivňující růst révy vinné, základy servírování vína (teplota, otevírání, nalévání)
- 3. Výroba bílého, růžového a červeného vína, pokročilý servis vína (otevírání šumivého vína, dekantování a karafování)
- 4. Výroba šumivého a fortifikovaného vína, základy degustace vína (100bodový systém, systém WSET)
- 5. Ostatní výrobní techniky, lahvování, zrání a skladování vína
- 6. Obchod s vínem, marketing, faktory ovlivňující cenu vína
- 7. Enogastronomie
- 8. Exkurze ve vinařství
- 9. Zdravotní aspekty vína, společenská odpovědnost, legislativa
- 10. Vinařství a vinohradnictví v ČR I
- 11. Vinařství a vinohradnictví v ČR II
- 12. Úvod k vinařství a vinohradnictví ve světě
- 13. Závěrečná degustace a příprava na zápočet
- Literatura
- povinná literatura
- Předpis č. 321/2004 Sb., Zákon o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- doporučená literatura
- VACCARINI, G., Jak rozumět vínu, SUN: 2008, ISBN 978-80-7371-232
- Wine & Spirit Education Trust a Wine & Spirit Education Trust. Wines and spirits: understanding style and quality. 2nd rev. ed. London: Wine, 2012, 278 s. ISBN 978-1-905819-15-7. info
- JOHNSON, Hugh a Jancis ROBINSON. World atlas of wine. vyd. 2. upr. Praha: Knižní klub, 2009, 400 s. ISBN 978-80-242-2421-3. info
- DOMINÉ, André. Wein. 2. upr. vyd. Praha: Slovart, 2008, 928 s. ISBN 978-80-7391-105-8. info
- neurčeno
- http://www.winespectator.com/
- http://www.decanter.com/
- Výukové metody
- 1. Teoretický výklad
2. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybraných vinných odrůd a vinařství za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (původ odrůdy, charakteristiky, rozšíření, historie vinařství, produkce)
3. Slepá degustace vín
4. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
5. Nácvik servírování vína
6. Exkurze ve vinařství - Metody hodnocení
- Požadavky pro udělení zápočtu:
1. Docházka minimálně 80 %.
2. Zpracování a prezentace vybrané skupiny odrůd a vinařství, aktivní zapojení během cvičení (degustace, prezentace vlastních výsledků, diskuse, účastnění se nácviků servírování, účast na exkurzích).
3. Absolvování zápočtového testu s úspěšností alespoň 60 %. - Navazující předměty
- Informace učitele
- Studenti kombinované formy vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve
zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah
seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň
bude ohodnocena dle stupnice ECTS.
Příklady témat seminárních prací:
1. Pozice sommeliera v současné české gastronomii
2. Historie vína se zaměřením na území České republiky
3. Autochtonní české odrůdy révy vinné
4. Autentická, bio-dynamická a ekologická vína z pohledu vinifikace
5. Víno jako obchodní artikl a problematika en primeur
Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru. - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
- Statistika zápisu (léto 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2022/HO066