HO066 Wine-Sommelier

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2022
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (cvičící)
Garance
Kontaktní osoba: Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Předpoklady
SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 24 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 5/24, pouze zareg.: 0/24
Jiné omezení: 2 x 24
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat základní teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se vína. Studenti jsou seznámeni s definicí vína, vinnými odrůdami, vinohradnictvím, faktory ovlivňujícími růst révy vinné, základními vinifikačními technikami a postupy pro jednotlivé druhy vín. Pozornost je věnována rovněž obchodu s vínem, enogastronomii, způsobu servírování a skladování vín. Studenti získají základní poznatky o vinohradnictví a vinařství v České republice. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti a dovednosti: absolventi předmětu mají základní teoretické poznatky týkající se vína, pěstování vinné révy, výroby vína a obchodu s vínem; absolventi se dokáží orientovat v oblasti vinařství a vinohradnictví v České republice; absolventi jsou schopni víno správným způsobem servírovat, dekantovat, degustovat a zhodnotit jeho kvalitu a obchodní potenciál, znají vinný inventář a dokáží ho používat.
Osnova
  • 1. Úvod k předmětu, definice vína, historie vína, vinný inventář
  • 2. Odrůdy vinné révy, vinohradnictví, podmínky ovlivňující růst révy vinné, základy servírování vína (teplota, otevírání, nalévání)
  • 3. Výroba bílého, růžového a červeného vína, pokročilý servis vína (otevírání šumivého vína, dekantování a karafování)
  • 4. Výroba šumivého a fortifikovaného vína, základy degustace vína (100bodový systém, systém WSET)
  • 5. Ostatní výrobní techniky, lahvování, zrání a skladování vína
  • 6. Obchod s vínem, marketing, faktory ovlivňující cenu vína
  • 7. Enogastronomie
  • 8. Exkurze ve vinařství
  • 9. Zdravotní aspekty vína, společenská odpovědnost, legislativa
  • 10. Vinařství a vinohradnictví v ČR I
  • 11. Vinařství a vinohradnictví v ČR II
  • 12. Úvod k vinařství a vinohradnictví ve světě
  • 13. Závěrečná degustace a příprava na zápočet
Literatura
    povinná literatura
  • Předpis č. 321/2004 Sb., Zákon o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
    doporučená literatura
  • VACCARINI, G., Jak rozumět vínu, SUN: 2008, ISBN 978-80-7371-232
  • Wine & Spirit Education Trust a Wine & Spirit Education Trust. Wines and spirits: understanding style and quality. 2nd rev. ed. London: Wine, 2012, 278 s. ISBN 978-1-905819-15-7. info
  • JOHNSON, Hugh a Jancis ROBINSON. World atlas of wine. vyd. 2. upr. Praha: Knižní klub, 2009, 400 s. ISBN 978-80-242-2421-3. info
  • DOMINÉ, André. Wein. 2. upr. vyd. Praha: Slovart, 2008, 928 s. ISBN 978-80-7391-105-8. info
    neurčeno
  • http://www.winespectator.com/
  • http://www.decanter.com/
Výukové metody
1. Teoretický výklad
2. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybraných vinných odrůd a vinařství za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (původ odrůdy, charakteristiky, rozšíření, historie vinařství, produkce)
3. Slepá degustace vín
4. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
5. Nácvik servírování vína
6. Exkurze ve vinařství
Metody hodnocení
Požadavky pro udělení zápočtu:
1. Docházka minimálně 80 %.
2. Zpracování a prezentace vybrané skupiny odrůd a vinařství, aktivní zapojení během cvičení (degustace, prezentace vlastních výsledků, diskuse, účastnění se nácviků servírování, účast na exkurzích).
3. Absolvování zápočtového testu s úspěšností alespoň 60 %.
Navazující předměty
Informace učitele
Studenti kombinované formy vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS.
Příklady témat seminárních prací:
1. Pozice sommeliera v současné české gastronomii
2. Historie vína se zaměřením na území České republiky
3. Autochtonní české odrůdy révy vinné
4. Autentická, bio-dynamická a ekologická vína z pohledu vinifikace
5. Víno jako obchodní artikl a problematika en primeur
Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, léto 2009, zima 2009, léto 2010, zima 2010, léto 2011, zima 2011, léto 2012, zima 2012, léto 2014, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, léto 2023, zima 2023.