UCP:HO066 Sommelier - Course Information
HO066 Wine Sommelier
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.Summer 2012
- Extent and Intensity
- 2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Prerequisites
- SEMESTR(3) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
Úspěšné absolvování HO023 - Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 48 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/48, only registered: 0/48 - fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in English) (programme UCP, BC)
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Destination Management in the Turism Industry (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Management of Transportation Services (programme UCP, BCE)
- Management of Transportation Services (Study in Czech) (programme UCP, BCE)
- Leisure Time Management (programme UCP, BC)
- Marketing Communication in the Service Industry (Study in Czech) (programme UCP, BCE) (2)
- Course objectives
- Cílem předmětu je získat přehled o vínech a vinohradnictví.
Znalosti: student umí definovat vinohradnické oblasti, popsat tuzemské regiony a charakterizovat základní rozdíly mezi odrůdami révy vinné. Umí popsat způsoby zpracování hroznů – vinifikaci.
Dovednosti: dovede analyzovat víno a vyloučit negativní vlastnosti. Dovede nakupovat a uchovávat vína.
Schopnosti: umí aplikovat způsoby nabídky vín v gastronomii, dovede správně podávat vína, zpracovat vinné listy. Umí vytipovat a nabídnout vhodné kombinace harmonického souladu mezi pokrmy a nápoji. - Syllabus
- 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, sommelier – vývoj
- 2. Vývoj vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
- 3. Zkladní klasifikační znaky vín v ČR
- 4. Současné vinohradnictví a vinařství a ČR
- 5. Enologie (jednotlivé fáze výroby vín) a česká kategorizace vín
- 6. Charakter nejznámější moštové odrůdy v ČR
- 7. Nakupování vín a uchovávání vín
- 8. Seznámení s problematikou hodnocení vín s cílem ocenění kvality, určení a vyloučení vady
- 9. Trénink servisu a posuzování vín
- 10. Inventář, sklenice a další aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
- 11. Trénink komunikačních a prodejních dovedností
- 12. Sommelier - wine, water, beer, coffee…
- 13. Prezentace projektu
- Literature
- required literature
- Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- Teaching methods
- lectures, class discussion, group projects, presentations by professionals in the sectors
- Assessment methods
- written tests 30 %
final project 50 %
oral exam 20 % Celkem 100 % - Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught each semester.
Information on course enrolment limitations: 2 x 24
- Enrolment Statistics (Summer 2012, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2012/HO066