JN042 German language IV

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Summer 2012
Extent and Intensity
0/2. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Marie Kulichová (seminar tutor)
PhDr. Eva Ottová (seminar tutor)
Mgr. Marie Šimonovská, prom. fil. (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Marie Kulichová
Katedra jazyků – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Prerequisites (in Czech)
JN010 German language && JN020 German language && JN030 German language
Program získávání jazykové kompetence navazuje na úroveň dosaženou v předmětu JN030 a sleduje cílovou úroveň, která se v jednotlivých skupinách pohybuje od A1 - B1+ (dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky). Studovaná úroveň jazyka je evidována v informačním systému a při hodnocení v indexu studenta.
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu JN042 je souhrnné opakování gramatických jevů a poznání dalších oblastí terminologie profesního jazyka. Zvláštní důraz je kladen na situace a problematiku z oblasti cestovního ruchu a seznámení se zajímavými destinacemi, atrakcemi a dalšími reáliemi německy mluvících oblastí.
Znalosti: Absolvent předmětu JN042 má mít přehled o vhodném použití jazykových prostředků i gramatických struktur pro konkrétní profesní situace. Obsahově se jedná zejména o základní odbornou terminologií z oblasti gastronomie, služeb cestovního ruchu a slovní zásobou z oblasti trhu práce.
Kompetence: Kromě běžných všedních situací má být student po absolvování předmětu JN042 schopen vhodným způsobem komunikovat v rámci jednoduchých profesních situací.
Dovednosti: Konkrétně má student prokázat schopnost: charakterizovat specifika nabídky cestovního ruchu v německy mluvících oblastech a tamní gastronomie; vyřídit základní typy hotelové a obchodní korespondence; orientovat se v inzerci nabídek práce; napsat jednoduchou žádost o práci; komentovat vlastní životopis; prezentovat dosavadní pracovní zkušenosti a reagovat na základní otázky u přijímacího pohovoru.
Syllabus (in Czech)
  • Současné trendy v cestovním ruchu (pozitivní, negativní)
  • Oblíbené turistické destinace; typologie turistů
  • Studentské prezentace – turistické destinace
  • Vybrané pracovní pozice v CR (žádost o práci, pracovní pohovor)
  • Základní formy písemné komunikace v CR (objednávka, rezervace, potvrzení, reklamace)
  • Charakteristika německé kuchyně
  • Srovnání rakouské a české kuchyně
  • Speciality švýcarské kuchyně
  • Wellness – zdravý životní styl
  • Reálie I. ( Německo – studentské prezentace)
  • Reálie II. (Rakousko – Vídeň a hlavní turistické destinace)
  • Reálie III.(Švýcarsko – z hlediska cestovního ruchu)
  • Souhrnné opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
Literature
    required literature
  • HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-86929-41-5. info
  • BERGLOVÁ, E. Moderní gramatika němčiny. Plzeň: Fraus, 2002. ISBN 80-7238-144-X. info
  • FUNK, H, CH KUHN and S DEMME. studio d A2. Plzeň: Fraus, 2009. info
  • FUNK, H, CH KUHN and S DEMME. studio d A1. Plzeň: Fraus, 2005. info
  • PAŘÍZKOVÁ, Š. Němčina pro začátečníky. 2.vyd. Dolní Ředice: P&P, 2004. ISBN 80-238-7007-6. info
    recommended literature
  • BALCAR, B. Odborný konverzační česko-německý slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2000. ISBN 80-902812-0-6. info
Teaching methods (in Czech)
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací. Studenti se do programu zapojují i prezentací vlastních zkušeností či zadaných témat. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturální odlišnosti.
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Cvičení - 26/9
Samostatná příprava - 52/69
Celkem - 78/78

Předmět JN042 Německý jazyk završuje 4-semestrální program výuky odborného jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace. Získané znalosti a dovednosti jsou prověřeny v závěrečné zkoušce, jejíž obsah odpovídá studované úrovni.
Zkouška má dvě části: 1. písemnou - testuje znalost gramatických struktur a schoponost porozumění odbornému textu)- úspěšnost min.70%; 2. ústní, kterou představuje dialog k vylosovanému tématu dle zadaných okruhů (15 min)
Student kombinované formy plní během semestru zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracovává písemné dokumenty podle zadání, které se váže na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskutečňují během jednotlivých konzultací. Závěrečná zkouška má obdobný průběh jako u PS viz výše.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: PS / 2; celkem 26; KS / 3; 3-3-3, celkem 9.
Teacher's information
https://is.vsh.cz/auth/el/6310/leto2011/JN042
The course is also listed under the following terms Summer 2011, winter 2011, Summer 2013, Summer 2014, summer 2015, summer 2016, summer 2017, summer 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2012, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2012/JN042