HO069 Production Technology for Mixed drinks

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Summer 2013
Extent and Intensity
2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Dana Johnová (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Dana Johnová
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky práce barmana v jednotlivých speciálních provozech. Student si osvojí znalosti technického vybavení včetně znalostí používání těchto technických komponentů ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice barových provozů.
Znalosti: student umí použít definice a principy nutné pro provoz barových zařízení. Používá znalostí z hygienických standardů nutných při výrobě a provozu nového gastronomického směru.
Dovednosti: absolvent kurzu dovede využít základní společenské a odborné znalosti techniky v provozní praxi.
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz ve všech typech barových provozů. Student dokáže předkládat odůvodněná, argumentačně promyšlená a racionální rozhodnutí na základě nabytých znalostí.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Seznámení s hygienickými předpisy, bezpečnost práce, úvod do předmětu. Seznámení s inventářem, použití inventáře při přípravě drinků za použití vody.
  • 2. Vývoj a vznik barmanství,založení IBA a CBA, mýty o vzniku koktejlů, ikony světového i domácího barmanství, vznik koktejlbarů v Evropě.
  • 3. Osobnost barmana, vrozené a získané zkušenosti, etika a etiketa za barovým pultem. Etický kodex barmana. Ukázka přípravy bowle.
  • 4. Dělení míšených nápojů podle všech známých hledisek, ukázky přípravy míšených nápojů na bázi brandy.Historie připravovaných drinků.
  • 5. Zbožíznalství:Historie a výroba rumu, ukázka přípravy drinků s použitím rumu jako báze.
  • 6. Výroba tequily, mezcalu, sotolu včetně ukázek přípravy těchto bází, historie drinků a zařazení do 50ti koktejlů IBA.
  • 7. Výroba vodky, historie a současnost této komodity, ukázky přípravy drinků z vodky.
  • 8. Historie ginu, dělení ginu, připrava drinků z ginu nejmixovatelnější komodity.
  • 9. Výroba a historie koňaku, brandy. Ukázka míchání drinků z koňaku a brandy zařazení na menu.
  • 10. Historie a výroba whisky, whiskey a bourbonu. Ukázky míšených nápojů z těchto komodit, historie drinků a zařazení na menu.
  • 11. Likéry jako modifikátor, použití při míchání drinků. Historie výroby likérů a míšených nápojů.
  • 12. Historie a výroba šumivých vín, dělení a využití vína v míšených nápojích.
  • 13. Přednáška o nových trendech v barmanství a ukázky molekulární mixologie.
Teaching methods (in Czech)
Teoretická příprava je vyučována formou semináře.
Praktická cvičení jsou vyučována v identickém provozním prostředí speciálně vybavené učebny pro bar. V laboratorním cvičení student uplatňuje poznatky z teoretické přípravy.
Assessment methods (in Czech)
Zápočet - aktivní účast a ověření zvládnutí základních činností.
Písemná zkouška 80% - 30 otázek, úspěšné zvládnutí 25 bodů
Při nezvládnutí písemné zkoušky následuje ústní zkouška 20%
Celkem 100%
Prezentace eseje.
Zvláštní podmínky a podrobnosti 80% účast na cvičení
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms winter 2012, winter 2013, Summer 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023, winter 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2013, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2013/HO069