HO069 Production Technology for Mixed drinks

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2021
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (seminar tutor)
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 72 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 1/72, only registered: 0/72
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cíl předmětu: Cílem předmětu je osvojení odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky práce barmana v jednotlivých speciálních provozech. Student si osvojí znalosti technického vybavení včetně znalostí používání těchto technických komponentů ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice barových provozů.
Learning outcomes (in Czech)
Znalosti: Student umí použít definice a principy nutné pro provoz barových zařízení. Používá znalostí z hygienických standardů nutných při výrobě a provozu nového gastronomického směru.
Schopnosti: Absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz ve všech typech barových provozů. Student dokáže předkládat odůvodněná, argumentačně promyšlená a racionální rozhodnutí na základě nabytých znalostí.
Dovednosti: Absolvent kurzu dovede využít základní společenské a odborné znalosti techniky v provozní praxi.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Seznámení s hygienickými předpisy, bezpečnost práce, úvod do předmětu.
  • 2. Osobnost barmana, vrozené a získané zkušenosti, etika a etiketa za barovým pultem. Etický kodex barmana.
  • 3. Seznámení s inventářem, použití inventáře při přípravě drinků za použití vody.
  • 4. Vznik barmanství, založení IBA a CBA, mýty o vzniku koktejlů, vznik koktejlbarů v Evropě.
  • 5. Sirupy, likéry a vermouthy jako modifikátor, použití při míchaní drinků.
  • 6. Zbožíznalství: Výroba vodky, historie a současnost této komodity, ukázky přípravy drinků z vodky.
  • 7. Historie ginu, dělení ginu, příprava drinků z ginu (nejmixovatelnější komodity).
  • 8. Historie a výroba rumu, ukázka přípravy drinků s použitím rumu jako báze.
  • 9. Výroba tequily, mezcalu (sotolu) včetně ukázek přípravy těchto bází.
  • 10. Historie a výroba whisky, whiskey a bourbonu. Ukázky míšených nápojů z těchto komodit a zařazení na menu.
  • 11. Výroba a historie koňaku, brandy. Ukázka míchání drinků z koňaku a brandy, zařazení na menu.
  • 12. Přednáška o nových trendech v barmanství a ukázky molekulární mixologie.
  • 13. Shrnutí učiva.
Literature
  • ZELENÝ, J. Technologie výroby míšených nápojů. Dostupné v IS VŠH.
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9.
  • MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8.
Teaching methods (in Czech)
Teoretický výklad
Nácvik míchání koktejlů
Samostatná práce studentů - praktická i teoretická činnost
Degustace nápojů
Assessment methods (in Czech)
Zápočtový test
Prezentace technologie přípravy vybraných 5 koktejlů asociace IBA
účast na cvičeních (min. 80 %)
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the per-term frequency of the course: VP.
Note related to how often the course is taught: VP.
Information on the extent and intensity of the course: 3-3-3.
The course is also listed under the following terms winter 2012, Summer 2013, winter 2013, Summer 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2022, summer 2023, winter 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (summer 2021, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2021/HO069