HO072 Catering

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Summer 2014
Extent and Intensity
0/2. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Blanka Zimáková (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Blanka Zimáková
Contact Person: Ing. Blanka Zimáková
Prerequisites (in Czech)
Předmět HO072 Catering seznamuje studenty s cateringovou činností včetně s řízením a zajišťováním cateringových akcí.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
The capacity limit for the course is 72 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/72, only registered: 0/72
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je získání a osvojení odborných znalostí a dovedností týkajících se zajišťování a organizování cateringových akcí. Znalosti: Student získá přehled o činnostech, které organizují a zajišťují cateringové společnosti. Zná historii, vývoj a současnot cateringu včetně členění cateringu a rozsahu nabízených služeb. Kompetence: Po absolvování předmětu Catering student dovede zpracovat a zrealizovat cateringovou akcí - od prvního kontaktu s klientem až po realizaci a vyhodnocení celé akce. Schopnosti:Student je schopen vysvětlit základní pojmy, má přehled o situaci na trhu v oblasti cateringu, je schopen zpracovat kompletní nabídku klientovi včetně zajištění realizace objednané akce.
Syllabus (in Czech)
  • 1)Vymezení pojmu – catering, cateringové služby; vývoj a historie cateringu; trendy 2)Poskytovatelé cateringových služeb; legislativa; certifikace cateringových společností 3)Členění cateringových služeb 4)Catering v letecké dopravě 5)Catering v železniční dopravě, catering v lodní dopravě 6)Catering v institucionálním stravování 7)Produkt – nabídka a prodej cateringových služeb 8)Pracovníci – externí, interní; manager cateringu 9-10)Organizační zabezpečení cateringových akcí – poptávka, setkání s klientem, nabídka, kalkulace, smlouva, organizace výroby, pracovní příkaz, realizace akce, vyúčtování akce, vyhodnocení 11-12)Projekt – příprava a provedení cateringové akce (minimálně 2 druhy akcí) 13)Exkurze – firma zajišťující catering v letecké dopravě; v železniční dopravě a v KCP
Literature
    required literature
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Banketní a cateringové služby. 2010th ed. Praha: VŠH, 2011, 146 pp. 126 01 10. ISBN 978-80-87411-11-7. URL info
    recommended literature
  • METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
Teaching methods (in Czech)
Teoretická příprava, zpracování projektu - případové studie, exkurze. Studenti kombinované formy zpracují seminární práci na zadané téma - zpracování cateringové akce.
Assessment methods (in Czech)
Účast na cvičeních - min. 75%(PS) Případová studie - písemné zpracování Prezentace zvoleného tématu (PS) Písemný test
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
Information on the per-term frequency of the course: VP.
Note related to how often the course is taught: VP.
The course is also listed under the following terms winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, winter 2022, summer 2023, winter 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2014, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2014/HO072