HOE48 Beverages

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Summer 2014
Extent and Intensity
2/2. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Znalosti: Předmět je zaměřen na teoretické základy v oblasti nápojové gastronomie aplikované do odborné praxe. Podrobně se zaměříme na jednotlivé kategorie nápojů, které tvoří sortiment v tradiční gastronomii. Kompetence: Získané poznatky a dovednosti z oblasti odborného posuzování nápojů pomocí senzorických analýz a degustačních technik uplatnit v praxi. Dovednosti: Student umí používat základní nápojové techniky zahrnují nabídku v gastronomických provozech, sestavení nabídky - barový lístek, receptury míchaných nápojů (podle standardů IBA a CBA). Techniky v prostředí wine, coffée, pivního a dalších baru, příprava studených i teplých nápojů nápojů, standardních i nápojů sestavených podle vlastní receptury.
Syllabus
  • Význam nápojového sortimentu z hlediska gastronomie, výživy a nabídky.
  • Kategorie jako významný sortiment z hlediska nutričních potřeb.
  • Kategorie pitné vody a minerálních vod, nealkoholických nápojů, senzorické posuzování, nabídka.
  • Sortiment čajů a kávy a jiných teplých nápojů, výroba a senzorické posuzování, specifika podávání.
  • Pivo - sortiment rozdělený podle způsobů výroby a základních surovin.
  • Víno - vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín.
  • Enogastronomie, víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
  • Specifika podávání jednotlivých nápojů, dekantace, inventář.
  • Bar: vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru, zbožíznalství - výrobní technologie.
  • Destiláty - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
  • Likéry - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
  • Sestavení nabídky výnosových nápojových lístků, speciální nabídka nápojového sortimentu.
  • Trendy v nápojové praxi, báze u míšených nápojů.
Literature
    required literature
  • BUREŠOVÁ, Pavla and Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010th ed. Praha: Vysoká škola hotelová, 2010. info
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
    recommended literature
  • Bušina, R. Barmanem od A do Z, vyd. PhDr. Karel Kovařík - LitteraBrno: 2011, ISBN: 978-80-85763-62-1
  • MIKŠOVIC, Alexander, a kol. Bar, provoz&produkt. Praha: OFF, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
Teaching methods (in Czech)
Teoretická příprava a laboratorní cvičení, které vedou k osvojení si dovedností a implementace získaných poznatků do praxe Studenti budou zpracovávat studii v týmech a společně prezentovat - v průběhu cvičení Test písemný a praktická zkouška
Language of instruction
English
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
Information on completion of the course: z | zk
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms winter 2013, summer 2015, summer 2016, summer 2017, summer 2018, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Summer 2014, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2014/HOE48