UCP:HOE48 Beverages - Course Information
HOE48 Beverages
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.Summer 2014
- Extent and Intensity
- 2/2. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives
- Znalosti: Předmět je zaměřen na teoretické základy v oblasti nápojové gastronomie aplikované do odborné praxe. Podrobně se zaměříme na jednotlivé kategorie nápojů, které tvoří sortiment v tradiční gastronomii. Kompetence: Získané poznatky a dovednosti z oblasti odborného posuzování nápojů pomocí senzorických analýz a degustačních technik uplatnit v praxi. Dovednosti: Student umí používat základní nápojové techniky zahrnují nabídku v gastronomických provozech, sestavení nabídky - barový lístek, receptury míchaných nápojů (podle standardů IBA a CBA). Techniky v prostředí wine, coffée, pivního a dalších baru, příprava studených i teplých nápojů nápojů, standardních i nápojů sestavených podle vlastní receptury.
- Syllabus
- Význam nápojového sortimentu z hlediska gastronomie, výživy a nabídky.
- Kategorie jako významný sortiment z hlediska nutričních potřeb.
- Kategorie pitné vody a minerálních vod, nealkoholických nápojů, senzorické posuzování, nabídka.
- Sortiment čajů a kávy a jiných teplých nápojů, výroba a senzorické posuzování, specifika podávání.
- Pivo - sortiment rozdělený podle způsobů výroby a základních surovin.
- Víno - vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín.
- Enogastronomie, víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
- Specifika podávání jednotlivých nápojů, dekantace, inventář.
- Bar: vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru, zbožíznalství - výrobní technologie.
- Destiláty - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- Likéry - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- Sestavení nabídky výnosových nápojových lístků, speciální nabídka nápojového sortimentu.
- Trendy v nápojové praxi, báze u míšených nápojů.
- Literature
- required literature
- BUREŠOVÁ, Pavla and Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010th ed. Praha: Vysoká škola hotelová, 2010. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- recommended literature
- Bušina, R. Barmanem od A do Z, vyd. PhDr. Karel Kovařík - LitteraBrno: 2011, ISBN: 978-80-85763-62-1
- MIKŠOVIC, Alexander, a kol. Bar, provoz&produkt. Praha: OFF, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
- Teaching methods (in Czech)
- Teoretická příprava a laboratorní cvičení, které vedou k osvojení si dovedností a implementace získaných poznatků do praxe Studenti budou zpracovávat studii v týmech a společně prezentovat - v průběhu cvičení Test písemný a praktická zkouška
- Language of instruction
- English
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on completion of the course: z | zk
The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Summer 2014, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2014/HOE48