JS120 Spanish language II

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2021
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Jiří Holub, Ph.D. (seminar tutor)
Prerequisites (in Czech)
Předmět navazuje na úvodní kurz španělského jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je rozšířit základy obecného jazyka na úroveň A2-B1 Společného evropského referenčního rámce a rozšířit základy odborného jazyka v oblasti podnikatelské činnosti a cestovního ruchu formou pochopení složitějších gramatických jevů a zdokonalení praktických komunikačních dovedností při současném zvládnutí odborné terminologie z oblasti studovaných oborů. Studenti si osvojí základní formy ústní i písemné komunikace v kontaktu s obchodními partnery a se zákazníky a dále se rozvíjí odborná komunikace v oblasti podniku, jeho struktury, organizace práce, obchodního jednání a trhu práce (např. CV, motivační dopis, přijímací pohovor, inzeráty).
Learning outcomes (in Czech)
Znalosti: Student si absolvováním předmětu dále prohloubí a rozšíří své jazykové znalosti a seznámí se základní odbornou terminologií v oblasti dopravy, služeb cestovního ruchu, hotelnictví a gastronomie. Získá přehled o organizaci cestovního ruchu ve Španělsku a vybraných latinskoamerických zemích, včetně hlavních turistických zajímavostí dané země. Schopnosti: Student bude a schopen vhodným způsobem vyřešit běžné situace při pracovních cestách do zahraničí. Bude také schopen informovat zahraniční návštěvníky o turistických zajímavostech a službách vlastní země a řešit základní profesní situace v oblasti hotelnictví a gastronomie. Dovednosti: Absolvováním předmětu bude student umět získávat i poskytovat informace týkající se cestovního ruchu ústní i písemnou formou. Dokáže vhodnou formou komunikovat se zákazníky a pohotově reagovat na jejich přání a stížnosti.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Cestování a dopravní prostředky (jízdní řády, podmínky přepravy). 2. Organizace cestovního ruchu, podniky a charakteristika jejich činností. 3. Pracovní trh v cestovním ruchu, charakteristika vybraných profesí. 4. Pracovní prostředí a podmínky (formulace očekávání a přání). 5. Marketingový plán (formulace rozhodnutí, změn, opatření). 6. Hodnocení poskytovaných služeb, formy reklamace. 7. Stravovací zvyklosti v různých zemích, pracovní oběd. 8. Hotel I (hotelové služby, charakteristika hotelových úseků, pracovní pozice v hotelu). 9. Hotel II (hotelový účet, způsoby platby, reklamace a jejich vyřizování). 10. Hotelová restaurace a kuchyně. 11. Hotelová zařízení a charakteristika jejich činností. 12. Etika a etiketa v hotelovém a gastronomickém prostředí. 13. Shrnutí učiva.
Literature
    required literature
  • MORENO, CONCHA, TUTS,MARTINA. Nuevo Hotel.es - Espaňol en el hotel. 1st ed. Madrid: SGEL- Educación, 2011, 160 pp. ISBN 978-84-9778-680-5. info
  • BROŽOVÁ KATEŘINA and FERRER PEŇARANDA CARLOS. Aventura 1. 1st ed. Praha: Klett nakladatelství s.r.o., 2009, 221 pp. ISBN 978-80-7397-022-2. info
  • BROŽOVÁ, Kateřina and Carlos FERRER PEÑARANDA. Aventura 2. Praha: Klett, 2010. ISBN 978-80-7397-043-7. info
    recommended literature
  • CASTRO, F. Uso de la gramática espaňola – intermedio. Madrid: Grupo Didascalia, S.A, 2000. info
Teaching methods (in Czech)
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturální odlišnosti. Student kombinované formy bude samostatně plnit zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracuje písemné dokumenty podle zadání (dopis, e-mail, zpráva, program schůzky/jednání), které se vážou na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskuteční během konzultací. Kontrola zvládnutí zadaných forem komunikace bude předmětem závěrečného testu, jehož úspěšné absolvování je podmínkou udělení zápočtu.
Assessment methods (in Czech)
Předmět je zakončen písemným testem, k dosažení zápočtu je třeba úspěšně splnit 70% testu. Při vyhodnocení bude přihlédnuto ke splnění jednotlivých částí testu Zápočet je nutno složit do konce zkouškového období daného semestru Aktivní účast na seminářích - minim. 75%
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: 2; KS:2-2-2/6.
Information on the extent and intensity of the course: 2/2/2.
The course is also listed under the following terms Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, Summer 2013, Summer 2014, summer 2015, summer 2016, summer 2017, summer 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2022, summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (summer 2021, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2021/JS120