UCP:HO066 Sommelier - Course Information
HO066 Wine Sommelier
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2011
- Extent and Intensity
- 2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Prerequisites (in Czech)
- SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 48 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/48, only registered: 0/48 - fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in English) (programme UCP, BC)
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Destination Management in the Turism Industry (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Management of Transportation Services (programme UCP, BCE)
- Management of Transportation Services (Study in Czech) (programme UCP, BCE)
- Leisure Time Management (programme UCP, BC)
- Marketing Communication in the Service Industry (Study in Czech) (programme UCP, BCE) (2)
- Course objectives
- Cílem předmětu je získat přehled o tuzemských vínech a vinohradnictví. Student je schopen orientovat se v oblastech pěstování odrůd vinné révy, vinohradnictví a způsobu zpracování hroznů – vinifikaci. Má přehled v legislativě, dovede nakupovat a uchovávat vína. Dovede aplikovat způsoby nabídky vín v gastronomii a servis vín, včetně zpracování vinných listů jako jedna z nejvýznamnějších činností nápojové gastronomie. Umí vytipovat a nabídnout vhodné kombinace harmonického souladu mezi pokrmy a nápoji.
- Syllabus
- 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, sommelier – vývoj
- 2. Vývoj vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
- 3. Zkladní klasifikační znaky vín v ČR
- 4. Současné vinohradnictví a vinařství a ČR
- 5. Enologie (jednotlivé fáze výroby vín) a česká kategorizace vín
- 6. Charakter nejznámější moštové odrůdy v ČR
- 7. Nakupování vín a uchovávání vín
- 8. Seznámení s problematikou hodnocení vín s cílem ocenění kvality, určení a vyloučení vady
- 9. Trénink servisu a posuzování vín
- 10. Inventář, sklenice a další aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
- 11. Trénink komunikačních a prodejních dovedností
- 12. Sommelier - wine, water, beer, coffee…
- 13. Prezentace projektu
- Literature
- required literature
- Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- Teaching methods
- ectures, class discussion, group projects, presentations by professionals in the sectors
- Assessment methods
- Ústní zkouška
Případová studie
Celkem 100% - Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught each semester.
The course is taught: every week.
- Enrolment Statistics (winter 2011, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2011/HO066