UCP:HOE66 Wine-Sommelier - Informace o předmětu
HOE66 Wine-Sommelier
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2014
- Rozsah
- 0/2. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (cvičící)
- Garance
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- It explains the most important parts as procedures during production of wine in our country and compares them with the situation in some other countries - France, Italy, China, the Caribbean, Japan, Russia, India. The great attention is paid to the tasting procedure – sensory analysis, point systems – and serving wine.
- Osnova
- 1. History of the Czech and Moravien viticulture and wine making tradition
- 2. Characteristics of individual wine styles and their vinification process
- 3.Fermentation process – white and red wine
- 4. How to select,buy and store wine
- 5.Tasting procedure
- 6. Factors influensing the quality of wine
- 7.Wine´s quality
- 8. Sparkling wines
- 9.Dessert wines , Port Wines, Sherry
- 10.Wine and health
- 11.Food and wine pairing
- 12.Moravien and Czech wine – terroir, traditional grape varieties 13.Wine regions in CR and their sources of production
- Literatura
- povinná literatura
- KRAUS,V.,KUTTELVAŠER,Z.,VURM,R.B. Kraus,V.,Kuttelvašer,Z.,Vurm,R.B.:Encyklopedia of Czech and Moravien Wine. 2002. ISBN 80-902363-1-6. info
- Výukové metody
- lectures, class discussion, group projects, presentations by professionals in the sectors
- Vyučovací jazyk
- Angličtina
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
- Statistika zápisu (zima 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2014/HOE66