UCP:HO044 Hotelové rezervační a restaura - Informace o předmětu
HO044 Hotelové rezervační a restaurační systemy
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2015
- Rozsah
- 2/2. 5-5-5. 6 kr. Doporučované ukončení: zk. Jiná možná ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Martina Sochůrková (přednášející)
- Garance
- Ing. Martina Sochůrková
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Martina Sochůrková - Předpoklady
- Předmět seznamuje studenty s praktickými možnostmi využití hotelových a restauračních informačních a rezervačních systémů pro potřeby firmy v daném oboru.
Důraz je kladen zejména na procvičování praktických dovedností s využitím všech dostupných technických prostředků tak, aby studenti byli schopni aplikovat teoretické znalosti získané při dosavadním studiu ekonomických a ostatních předmětů využitím nástrojů hotelových a restauračních rezervačních a informačních systémů.
V rámci předmětu se studenti seznámí se základními hotelovými a restauračními rezervačními a informačními systémy z oblasti hotelnictví. Předmět je orientován na praktické využívání hotelového informačního systému Protel, Hores, Fidelio a restauračního systému Septim. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Znalosti: Studenti získají v předmětu přehled o významných informačních a rezervačních systémech využívaných v daném oboru.
Kompetence: Studenti umí aplikovat teoretické znalosti získané vdosavadním studiu ekonomických a ostatních předmětů využitím nástrojů hotelových rezervačních i informačních systémů a restauračních systémů.
Dovednosti: Získané dovednosti připraví studenta na základní práci s využitím prostředků hotelových rezervačních i informačních systémů a restauračních systémů. Tato schopnost je důležitá pro budoucí uplatnění absolventa vysoké školy v manažerských funkcích na operační či střední úrovni managementu. Významná je také schopnost orientace ve vybraných specializovaných systémech. - Osnova
- 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY, INTERNET A ELEKTRONICKÉ OBCHODOVÁNÍ
2. ELEKTRONICKÉ OBCHODOVÁNÍ V HOTELNICTVÍ A CESTOVNÍM RUCHU
3. INTERNETOVÝ MARKETING, INTERNETOVÉ REZERVAČNÍ SYSTÉMY A INTERNETOVÝ PRODEJ UBYTOVACÍCH KAPACIT
4. VYBRANÉ INTERNETOVÉ IRS (BOOKING, HRS, VENERE, LASTMINUTE.COM)
5. BOOKASSIST, TRIPADVISOR, TRAVELCLICK, FASTBOOKING
6. HOTELOVÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM V HOTELNICTVÍ
7. MICROS FIDELIO A OPERA
8. HORES A PROTEL + PROTEL BANKET
9. BUSINESS INTELLIGENCE A HOTELOVÝ SYSTÉM + PROTEL BI
10. RESTAURAČNÍ SYSTÉMY - Na přednášky jsou zváni i odborníci z praxe (např. ze společností Bookassist, ASW Systems - Protel + Septim).
- 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY, INTERNET A ELEKTRONICKÉ OBCHODOVÁNÍ
- Literatura
- povinná literatura
- • Instruktážní videa softwaru Protel a instruktážní texty dostupné na http://www.protel.net/support/tutorials/
- • Manuál softwaru Hores dostupný na http://www.horesplus.cz/ke-stazeni
- • Demo verze softwaru Hores dostupná na http://www.horesplus.cz/demo-verze
- SOCHŮRKOVÁ, Martina. Studijní opora pro předmět - Hotelové rezervační a restaurační systémy. 2013. info
- doporučená literatura
- • Demo verze softwaru Fidelio dostupná na http://www.hotelovesystemy.cz/systemy-pro-hotely/hotelovy-software.php?id=5&firma=Fidelio
- ZELENKA, J. Informační a komunikační technologie v cestovním ruchu. Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. ISBN 80-7041-473-1. info
- Výukové metody
- Cvičení u PS – požadavky na splnění zápočtu
Účast na cvičeních 80%
Zkoušení praktických znalostí hotelových softwarů Fidelio, Hores, Protel
KS – zpracování seminární práce. - Metody hodnocení
- Požadavky na zakončení PS/KS (váha%)
Písemný test 30/30
Ústní zkouška 70/70
Celkem 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - Min. 80% účasti na cvičení u PS
KS – zpracování seminární práce.
- Statistika zápisu (zima 2015, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2015/HO044