HO044 Hotel Reservation and Restaurant System

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2015
Extent and Intensity
2/2. 6 credit(s). Recommended Type of Completion: zk (examination). Other types of completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Martina Sochůrková (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Martina Sochůrková
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Martina Sochůrková
Prerequisites (in Czech)
Předmět seznamuje studenty s praktickými možnostmi využití hotelových a restauračních informačních a rezervačních systémů pro potřeby firmy v daném oboru.
Důraz je kladen zejména na procvičování praktických dovedností s využitím všech dostupných technických prostředků tak, aby studenti byli schopni aplikovat teoretické znalosti získané při dosavadním studiu ekonomických a ostatních předmětů využitím nástrojů hotelových a restauračních rezervačních a informačních systémů.
V rámci předmětu se studenti seznámí se základními hotelovými a restauračními rezervačními a informačními systémy z oblasti hotelnictví. Předmět je orientován na praktické využívání hotelového informačního systému Protel, Hores, Fidelio a restauračního systému Septim.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Znalosti: Studenti získají v předmětu přehled o významných informačních a rezervačních systémech využívaných v daném oboru.
Kompetence: Studenti umí aplikovat teoretické znalosti získané vdosavadním studiu ekonomických a ostatních předmětů využitím nástrojů hotelových rezervačních i informačních systémů a restauračních systémů.
Dovednosti: Získané dovednosti připraví studenta na základní práci s využitím prostředků hotelových rezervačních i informačních systémů a restauračních systémů. Tato schopnost je důležitá pro budoucí uplatnění absolventa vysoké školy v manažerských funkcích na operační či střední úrovni managementu. Významná je také schopnost orientace ve vybraných specializovaných systémech.
Syllabus (in Czech)
  • 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY, INTERNET A ELEKTRONICKÉ OBCHODOVÁNÍ
    2. ELEKTRONICKÉ OBCHODOVÁNÍ V HOTELNICTVÍ A CESTOVNÍM RUCHU
    3. INTERNETOVÝ MARKETING, INTERNETOVÉ REZERVAČNÍ SYSTÉMY A INTERNETOVÝ PRODEJ UBYTOVACÍCH KAPACIT
    4. VYBRANÉ INTERNETOVÉ IRS (BOOKING, HRS, VENERE, LASTMINUTE.COM)
    5. BOOKASSIST, TRIPADVISOR, TRAVELCLICK, FASTBOOKING
    6. HOTELOVÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM V HOTELNICTVÍ
    7. MICROS FIDELIO A OPERA
    8. HORES A PROTEL + PROTEL BANKET
    9. BUSINESS INTELLIGENCE A HOTELOVÝ SYSTÉM + PROTEL BI
    10. RESTAURAČNÍ SYSTÉMY
  • Na přednášky jsou zváni i odborníci z praxe (např. ze společností Bookassist, ASW Systems - Protel + Septim).
Literature
    required literature
  • • Demo verze softwaru Hores dostupná na http://www.horesplus.cz/demo-verze
  • • Manuál softwaru Hores dostupný na http://www.horesplus.cz/ke-stazeni
  • • Instruktážní videa softwaru Protel a instruktážní texty dostupné na http://www.protel.net/support/tutorials/
  • SOCHŮRKOVÁ, Martina. Studijní opora pro předmět - Hotelové rezervační a restaurační systémy. 2013. info
    recommended literature
  • • Demo verze softwaru Fidelio dostupná na http://www.hotelovesystemy.cz/systemy-pro-hotely/hotelovy-software.php?id=5&firma=Fidelio
  • ZELENKA, J. Informační a komunikační technologie v cestovním ruchu. Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. ISBN 80-7041-473-1. info
    not specified
  • TVRDÍKOVÁ, M. Aplikace moderních informačních technologií. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-6298-2. info
  • BLAŽKOVÁ, M. Jak využít internet v marketingu, krok za krokem k vyšší konkurenceschopnosti. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1095-1. info
Teaching methods (in Czech)
Cvičení u PS – požadavky na splnění zápočtu
Účast na cvičeních 80%
Zkoušení praktických znalostí hotelových softwarů Fidelio, Hores, Protel
KS – zpracování seminární práce.
Assessment methods (in Czech)
Požadavky na zakončení PS/KS (váha%)
Písemný test 30/30
Ústní zkouška 70/70
Celkem 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - Min. 80% účasti na cvičení u PS
KS – zpracování seminární práce.
Language of instruction
Czech
The course is also listed under the following terms winter 2013, winter 2014, summer 2015, summer 2016, winter 2016, summer 2017, winter 2017, summer 2018, winter 2018, summer 2019.
  • Enrolment Statistics (winter 2015, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2015/HO044