CR150 Quality Systems in Hotels and Spas

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2016
Extent and Intensity
2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Jiří Sysel, Ph.D. (lecturer)
Ing. Jiří Sysel, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Pavel Attl, Ph.D.
Supplier department: Katedra cestovního ruchu – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Student získá základní přehled o tématu kvality a jejího managementu. Porozumí vývoji přístupů a současným koncepcím řízení kvality. Bude znát strukturu a obsah hlavních systémů managementu kvality, a to standardů ISO 9001, Modelu excelence EFQM a Modelu CAF. Pochopí principy a specifika řízení kvality v oblasti služeb cestovního ruchu. Bude mít přehled o vybraných národních systémech řízení kvality služeb cestovního ruchu v evropských zemích. Student bude umět analyzovat a posoudit řízení kvality v konkrétních podmínkách hotelových podniků, lázeňských a gastronomických organizací. Dokáže aplikovat teoretické poznatky standardů ISO a modelů podnikatelské úspěšnosti do procesů poskytování služeb a bude schopen navrhovat řešení pro řízení a zlepšování těchto procesů. Student bude schopen porozumět novým trendům a inovacím v oblasti systémů managementu kvality.
Syllabus (in Czech)
  • Osnova předmětu:
  • 1. Historie a současné koncepce managementu kvality
  • 2. Požadavky norem ISO 9000 a jejich uplatnění v cestovním ruchu
  • 3. Budování systému kvality podle ISO norem a jeho certifikace
  • 4. Auditování systému managementu kvality
  • 5. Total Quality Management - Modely podnikatelské úspěšnosti úspěšnosti
  • 6. Evropská cena kvality, Národní cena kvality České republiky
  • 7. Národní systémy kvality služeb cestovního ruchu v Evropě
  • 8. Český systém kvality služeb cestovního ruchu
Literature
    required literature
  • Sysel J.: Systémy řízení kvality v hotelnictví a gastronomii, Vysoká škola hotelová, Praha 2014, ISBN 978-80-87411-38-4
    recommended literature
  • Veber J. a kol.:Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce, Management Press, Praha 2010, ISBN 978-80-7261-210-9
Teaching methods (in Czech)
Teoretická příprava formou přednášek. Praktické procvičení získaných znalostí v rámci seminářů včetně samostatné práce studentů
Assessment methods (in Czech)
Závěrečný zkouškový písemný test.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 3/3/3.
The course is also listed under the following terms winter 2015, winter 2017, winter 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023.
  • Enrolment Statistics (winter 2016, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2016/CR150