UCP:CR150 Quality Systems - Course Information
CR150 Quality Systems in Hotels and Spas
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2018
- Extent and Intensity
- 1/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Jiří Sysel, Ph.D. (lecturer)
Ing. Jiří Sysel, Ph.D. (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Pavel Attl, Ph.D.
Supplier department: Katedra cestovního ruchu – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Student získá základní přehled o tématu kvality a jejího managementu. Porozumí vývoji přístupů a současným koncepcím řízení kvality. Bude znát strukturu a obsah hlavních systémů managementu kvality, a to standardů ISO 9001, Modelu excelence EFQM a Modelu CAF. Pochopí principy a specifika řízení kvality v oblasti služeb cestovního ruchu. Bude mít přehled o vybraných národních systémech řízení kvality služeb cestovního ruchu v evropských zemích. Student bude umět analyzovat a posoudit řízení kvality v konkrétních podmínkách hotelových podniků, lázeňských a gastronomických organizací. Dokáže aplikovat teoretické poznatky standardů ISO a modelů podnikatelské úspěšnosti do procesů poskytování služeb a bude schopen navrhovat řešení pro řízení a zlepšování těchto procesů. Student bude schopen porozumět novým trendům a inovacím v oblasti systémů managementu kvality.
- Syllabus (in Czech)
- Osnova předmětu:
- 1. Historie a současné koncepce managementu kvality
- 2. Požadavky norem ISO 9000 a jejich uplatnění v cestovním ruchu
- 3. Budování systému kvality podle ISO norem a jeho certifikace
- 4. Auditování systému managementu kvality
- 5. Total Quality Management - Modely podnikatelské úspěšnosti úspěšnosti
- 6. Evropská cena kvality, Národní cena kvality České republiky
- 7. Národní systémy kvality služeb cestovního ruchu v Evropě
- 8. Český systém kvality služeb cestovního ruchu
- Literature
- required literature
- Sysel J.: Systémy řízení kvality v hotelnictví a gastronomii, Vysoká škola hotelová, Praha 2014, ISBN 978-80-87411-38-4
- recommended literature
- Veber J. a kol.:Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce, Management Press, Praha 2010, ISBN 978-80-7261-210-9
- Teaching methods (in Czech)
- Teoretická příprava formou přednášek. Praktické procvičení získaných znalostí v rámci seminářů včetně samostatné práce studentů
- Assessment methods (in Czech)
- Závěrečný zkouškový písemný test.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 3/3/3.
- Enrolment Statistics (winter 2018, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2018/CR150