UCP:MG030 Ethics and Ethiquette - Course Information
MG030 Ethics and Ethiquette
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2016
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. (lecturer)
- Guaranteed by
- doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc.
Katedra managementu – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem jsou znalosti základů morálky, etiky a etikety. Předmět seznamuje s filozofickým přístupem k etice a se společenským rámcem pro etiketu. Po vysvětlení kulturního a hodnotového systému společnosti je důraz kladen na pochopení rozdílů v etice a etiketě ve společenském styku různých kultur. Znalosti: student rozumí podstatě etiky a morálky a zná zásady etikety v dané kultuře. Dovednosti: absolvent předmětu umí interpretovat etické chování různých kultur. Schopnosti: student dokáže připravit koncepci podnikatelské etiky v oboru (hotelnictví i jinde), kde bude profesně působit.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Filozofický základ etiky 2. Východiska etiky – lidská práva a udržitelnost života 3. Kultura a společnost 4. Socializace, enkulturace, akulturace 5. Společenské chování v dané kultuře 6. Společenský styk a etiketa 7. Etika a etiketa – Evropa 8. Etika a etiketa – Asie 9. Etika a etiketa – Severní a Latinská Amerika 10. Podnikatelská etika 11. Etické kodex ve firmách 12. Etika podnikání v hotelnictví 13. Příklady společensky odpovědného chování v sektoru HORECA
- Literature
- required literature
- Gullová, Soňa, Mullerová, Františka, Šroněk, Ivan. Společenská etiketa, obchodní a diplomatický protokol. Praha: VŠH, 2004, vybrané kapitoly.
- Hofstede, Geert, Hofstede, Jan Gert. Kultury a organizace. Software lidské mysli. Spolupráce mezi kulturami a její důležitost pro přežití. Praha: Linde. 1999, kapitola 9., 10.
- Šroněk, Ivan. Etiketa a etika v podnikání. Praha: Management Press, 1995; ISBN 80-85603-94-2.
- Šroněk, Ivan. Etika podnikání s přihlédnutím k hotelnictví, cestovnímu ruchu a lázeňství. Praha: VŠH. 2004, vybrané kapitoly.
- recommended literature
- Šroněk, Ivan. Kultura v mezinárodním podnikání. Praha: Grada. 2001, vybrané kapitoly. ISBN 80-247-0012-3.
- Sokol, Jan. Etika a život. Pokus o praktickou filozofii. Praha: Vyšehrad, 2010. ISBN 973-30-7429-063-3. s. 66-73, vybrané části ze stran: 100-147.
- Sustainable Development Goals. /on-line/. Dostupné na: http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals
- Rýznar, Ladislav. Společenská diplomacie ve veřejné správě (společenské chování v evropském prostoru).Praha: MV ČR. 2008, vybrané kapitoly.
- Všeobecná deklarace lidských práv. /on-line/. Dostupné na: http://www.osn.cz/wp-content/uploads/2015/03/vseobecna-deklarace-lidskych-prav.pdf
- Encyklopedie antropologie. /on-line/. Dostupné na: http://is.muni.cz/do/sci/UAntrBiol/el/encyklopedie/encyklopedie.html
- Teaching methods (in Czech)
- Přednáška
- Assessment methods (in Czech)
- Písemný test. Úspěšnost vykonání zkoušky je min. 50% správně zodpovězených otázek. V kombinované formě splnění zadaného úkolu před vykonáním zkoušky.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on completion of the course: z | zk
The course can also be completed outside the examination period.
Note related to how often the course is taught: konzultace KS: 3|3|3, celkem 9 nebo 5h.
- Enrolment Statistics (winter 2016, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2016/MG030