MG030 Ethics and Ethiquette

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2017
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
PhDr. Marek Merhaut, Ph.D., MBA (lecturer)
Guaranteed by
doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc.
Katedra managementu – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem jsou znalosti základů morálky, etiky a etikety. Předmět seznamuje s filozofickým přístupem k etice a se společenským rámcem pro etiketu. Po vysvětlení kulturního a hodnotového systému společnosti je důraz kladen na pochopení rozdílů v etice a etiketě ve společenském styku různých kultur. Znalosti: student rozumí podstatě etiky a morálky a zná zásady etikety v dané kultuře. Dovednosti: absolvent předmětu umí interpretovat etické chování různých kultur. Schopnosti: student dokáže připravit koncepci podnikatelské etiky v oboru (hotelnictví i jinde), kde bude profesně působit.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Filozofický základ etiky 2. Východiska etiky – lidská práva a udržitelnost života 3. Kultura a společnost 4. Socializace, enkulturace, akulturace 5. Společenské chování v dané kultuře 6. Společenský styk a etiketa 7. Etika a etiketa – Evropa 8. Etika a etiketa – Asie 9. Etika a etiketa – Severní a Latinská Amerika 10. Podnikatelská etika 11. Etické kodex ve firmách 12. Etika podnikání v hotelnictví 13. Příklady společensky odpovědného chování v sektoru HORECA
Literature
    required literature
  • Gullová, Soňa, Mullerová, Františka, Šroněk, Ivan. Společenská etiketa, obchodní a diplomatický protokol. Praha: VŠH, 2004, vybrané kapitoly.
  • Hofstede, Geert, Hofstede, Jan Gert. Kultury a organizace. Software lidské mysli. Spolupráce mezi kulturami a její důležitost pro přežití. Praha: Linde. 1999, kapitola 9., 10.
  • Šroněk, Ivan. Etiketa a etika v podnikání. Praha: Management Press, 1995; ISBN 80-85603-94-2.
  • Šroněk, Ivan. Etika podnikání s přihlédnutím k hotelnictví, cestovnímu ruchu a lázeňství. Praha: VŠH. 2004, vybrané kapitoly.
    recommended literature
  • Šroněk, Ivan. Kultura v mezinárodním podnikání. Praha: Grada. 2001, vybrané kapitoly. ISBN 80-247-0012-3.
  • Sokol, Jan. Etika a život. Pokus o praktickou filozofii. Praha: Vyšehrad, 2010. ISBN 973-30-7429-063-3. s. 66-73, vybrané části ze stran: 100-147.
  • Sustainable Development Goals. /on-line/. Dostupné na: http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals
  • Rýznar, Ladislav. Společenská diplomacie ve veřejné správě (společenské chování v evropském prostoru).Praha: MV ČR. 2008, vybrané kapitoly.
  • Všeobecná deklarace lidských práv. /on-line/. Dostupné na: http://www.osn.cz/wp-content/uploads/2015/03/vseobecna-deklarace-lidskych-prav.pdf
  • Encyklopedie antropologie. /on-line/. Dostupné na: http://is.muni.cz/do/sci/UAntrBiol/el/encyklopedie/encyklopedie.html
Teaching methods (in Czech)
Přednáška
Assessment methods (in Czech)
Písemný test. Úspěšnost vykonání zkoušky je min. 50% správně zodpovězených otázek. V kombinované formě splnění zadaného úkolu před vykonáním zkoušky.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on completion of the course: z | zk
The course can also be completed outside the examination period.
Note related to how often the course is taught: konzultace KS: 3|3|3, celkem 9 nebo 5h.
The course is also listed under the following terms winter 2014, summer 2015, winter 2015, summer 2016, winter 2016, summer 2017, summer 2018, summer 2022, summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2017, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2017/MG030