HO072 Catering

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2017
Rozsah
0/2/0. KS: 0-2-2 celkem 4 hodiny. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Blanka Zimáková (přednášející)
Ing. Zbyněk Vinš (cvičící)
Garance
Ing. Blanka Zimáková
Kontaktní osoba: Ing. Zbyněk Vinš
Předpoklady
Studenti by měli mít znalosti získané v odborných předmětech: Gastronomie-servis; Gastronomie-kulinářství; Nápojová gastronomie; Základy hotelnictví a gastronomie
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 72 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/72, pouze zareg.: 0/72
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získání a osvojení odborných znalostí a dovedností týkajících se organizování a zajišťování cateringových služeb. Znalosti: Student dokáže organizovat, zajistit a řídit veškeré činnosti související s přípravou a realizací cateringových akcí (od fáze poptávky až po realizaci a vyhodnocení akce). Kompetence: Student by měl být schopen orienovat se na trhu cateringu a měl by zvládnout přípravu a realizaci cateringových akcí jakéhokoliv rozsahu. Dovednosti:Student ovládá komunikaci s klientem, dokáže zpracovat nabídku včetně cenové kalkulace, je schopen zajistit přípravu a realizaci akce po stránce personální, dokáže zajistit kvalitní servis.
Osnova
  • 1) Vymezení pojmu – catering, cateringové služby; vývoj a historie cateringu; současnost, trendy 2) Poskytovatelé cateringových služeb; legislativa; certifikace cateringových společností, členění cateringových služeb 3) Catering v letecké dopravě 4) Catering v železniční a v lodní dopravě 5) Catering v institucionálním stravování 6) Produkt – nabídka a prodej cateringových služeb 7) Pracovníci – externí, interní; manager cateringu, management 8-10) Organizační zabezpečení cateringových akcí – poptávka, setkání s klientem, nabídka, kalkulace, smlouva, organizace výroby, pracovní příkaz, realizace akce, vyúčtování akce, vyhodnocení 11-12) Projekt – příprava a realizace cateringové akce 13) Exkurze – firma zajišťující cateringové služby
Literatura
    povinná literatura
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Banketní a cateringové služby. 2010. vyd. Praha: VŠH, 2011, 146 s. 126 01 10. ISBN 978-80-87411-11-7. URL info
Výukové metody
Teoretická příprava-přednášky; Projekt (případová studie) - písemné zpracování a následná vlastní realizace cateringové akce(týmová práce);
Metody hodnocení
Písemné zpracování akce - případová studie; Písemný test
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, zima 2022, léto 2023, zima 2023, léto 2024.