HO077 Dietary Meals

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2017
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Zbyněk Vinš (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Zbyněk Vinš
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Prerequisites (in Czech)
Předmět Dietní stravování seznámí studenty zejména s výživovým doporučením, zdravotní bezpečností potravin a procesem analýzy zdravotních rizik v potravinách a ve výživě. Pozornost je také věnována technickému vybavení výrobních středisek ve vztahu k provozním potřebám, systému HCCP a základním složkám potravy. Cílem předmětu je také, aby studenti byli schopni samostatně navrhnout pokrmy pro jednotlivé druhy diet, porozuměli jednotlivým složkám potravy a pochopili jejich význam ve výživě, zejména ve vztahu k léčebným a preventivním doporučením u konkrétních onemocnění a situací.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu Dietní stravování je seznámit studenty s technologií přípravy dietních pokrmů v jednotlivých formách a jejich aplikace ve všech formách veřejného stravování.
Learning outcomes (in Czech)
Schopnosti: Absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky ve výrobním úseku gastronomické provozovny a dostatečně využívat technické a technologické vybavení výrobních středisek ve vztahu k odlišné přípravě dietních pokrmů. Znalosti: Základní orientace v léčbě dietou a znalost významu potravin v prevenci a léčbě chorob. Dokáže posoudit vliv jednotlivých potravy na zdraví člověka a umí objasnit tuto problematiku. Dovednosti: Student dovede aplikovat hygienické a gastronomické standardy a principy přípravy pokrmů v praxi.
Syllabus (in Czech)
  • 1.Přehled dietologických pojmů 2.Značení potravin 3.Potravinové skupiny 4.Epidemiologie výživy 5.Výživová doporučení 6.Dietoterapie 7.Dietologická doporučení 8.Příprava pokrmů pro jednotlivé diety 9.Alternativní stravování, potravinové doplňky
Literature
    required literature
  • MARÁDOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. druhé. Praha: VŠH v Praze 8,spol s r.o., 2007, 196 pp. ISBN 80-86578-69-0. info
Teaching methods (in Czech)
Přednáška v power pointu, příklady z praxe, diskuze
Assessment methods (in Czech)
Písemný test, zpracování případové studie
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 0-2-2.
The course is also listed under the following terms winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2017, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2017/HO077