UCP:HO202 Hotelové rezervační a restaura - Informace o předmětu
HO202 Hotelové rezervační a restaurační systémy
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2021
- Rozsah
- 2/2/0. 5-5-5. 5 kr. Doporučované ukončení: zk. Jiná možná ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (přednášející)
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Kontaktní osoba: Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cíl předmětu: Cílem předmětu je rozšíření teoretických znalostí problematiky distribuce hotelových služeb. Znalosti: Student získá základní znalosti elektronického podnikání se zaměřením distribuci hotelových služeb. Stejně tak znalosti o jednotlivých distribučních kanálech, jejich výhodách, nevýhodách. V neposlední řadě o zákaznických segmentech a jejich specifikách. Schopnosti: Absolvování kurzu umožní studentovi plynulou práci s vybranými PMS a restauračními systémy. Tyto schopnosti jsou základem pro práci s dalšími systémy. Dovednosti: Student umí aplikovat získané znalosti pro tvorbu efektivního distribučního mixu s důrazem na přímou distribuci. Dále pak umí pracovat s PMS systémy a restauračními systémy a využívat je pro efektivní práci na úrovni front office (jak recepce, tak rezervačního oddělení).
- Osnova
- 1. Hotelový informační systém 2. Distribuční mix v hotelnictví a gastronomii 3. Segmentace trhu 4. Offline distribuce a její specifika 5. Online distribuce a její specifika 6. OTA 7. GDS 8. Meta-Search Engines 9. Webové stránky a WBE 10. Sociální sítě, vztah k hotelové distribuci 11. Komplexní řešení v e-business 12. POS 13. Online rezervační systémy v gastronomii
- Literatura
- povinná literatura
- TVRDÍKOVÁ, M. Aplikace moderních informačních technologií. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247- 6298-2.
- BLAŽKOVÁ, M. Jak využít internet v marketingu, krok za krokem k vyšší konkurenceschopnosti. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1095-1.
- doporučená literatura
- Chalupa, Š. Hotelové rezervační a restaurační systémy. Dostupné v IS VŠH.
- ZELENKA, J. Informační a komunikační technologie v cestovním ruchu. Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. ISBN 80- 7041-473-1.
- Výukové metody
- Přednášky a semináře.
- Metody hodnocení
- Studenti získávají zápočet za aktivní, minimálně 75% účast na seminářích, vypracování krátké prezentace zaměřené na vybrané produkty v oblasti hotelnictví a gastronomie a splnění dílčích úkolů při práci s PMS a POS.
Předmět je zakončen písemným testem s minimálně 60% úspěšností odpovědí.
- Statistika zápisu (zima 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2021/HO202